Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 20. 13:34

Állami és Fidesz-párti médiumok a legmegbízhatatlanabb hírforrások között

Közzétette megbízhatósági listáját a Reuters Intézet. A lista legalján a legnagyobb példányszámban fogyasztott bulvárlap és a Fidesz-kormánnyal szimpatizáló, belőle jól élő médiumok sorakoznak.

Hirdetés

Kevés viccesebb okfejtés van annál, mint amikor a Fidesz politikusai vagy szakértőknek álcázott politikai kiszolgálószemélyzete, esetleg médiaszakértőknek álcázott kuruzslói arról beszélnek, hogy hát, hogy lenne már fideszes médiatúlsúly Magyarországon, hiszen a nem fideszes médiát többen fogyasztják, mint a fideszest.

Ennél csak az viccesebb, amikor morális fölényről papolnak, az pedig már örkényi magaslat, amikor kirúgják azt, aki megmondja, hogy a jól író újságírók nem a kormányzati emlőn csüngő médiában dolgoznak, hanem távol a pártállami pénzcsapoktól.

A fent taglalt helyzetet jól magyarázza a Reuters Intézet évente elkészített listája a magyarországi médiumok megbízhatóságáról, ahol klasszikus „kormánypárti” (ami egyébként értelmetlen fogalom, a kormány ellen nincs senki) nem találni az elsők között. De még a második vonalban sem.

Az idei 15-ös listán 9. a legjobb helyezés, de az sem konkrét médium, hanem a regionális és helyi lapok, igaz ezek mindegyike Mészáros Lőrinctől került át a KESMÁ-ba, a fideszes média ernyőszervezetébe. A „legjobb” naracsmédium az Origo, ami sokat elmond arról, hogy miként használt baltát a kormánypárt ott, ahol szike kellett volna: a tájékoztatás területén. De a szike forgatásához ész, türelem, gyakorlás, tudás és tapasztalat kell, a baltát meg nagyjából elég lendíteni. Az sem baj, ha nem talál.

Másik helyzetjelző a sajtóperek száma, ezekről korábban írtuk egy összefoglalót.

De nézzük a lista elejét!

Vezet a HVG, 63 százalékos bizalmi mutatóval, úgy, hogy csak 15 százalék mondja: nem bízik a lapban. Második az RTL Klub 61/18 százalékkal, harmadik az Index 57/18 százalékkal. Jól áll a 24.hu is, 55/19 százalékot kaptak.

Természetesen a listán elöl szereplő, tehát a legmegbízhatóbb médiumokról Orbán Viktor már többször is azt mondta, hogy „féknyúz”, ez is sokat elárul a helyzetről.

A lista legalján a Blikk, 29/42 százalékkal, előtte a TV2 38/42 tehát bennük többen nem bíznak, mint bíznak, ami egészen siralmas adat. Alulról harmadik az MTVA 41/39 százalékkal, majd a kormányzati kurzuslap, a Magyar Nemzet jön 43/29-cel és a Hír Televízió 44/33-mal.

A Reuters Intézet egyébként az Oxfordi Egyetemen működik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: média médiapiac megbízható megbízhatósági rangsor Reuters Intézet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés