Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 20. 12:13

Megtetszett a kormánynak az operatív törzs, most gazdaságvédelmit alakítana

Varga Mihály pénzügyminiszterrel készített interjút a Magyar Nemzet. A kormányzati kurzuslapban a miniszter elodázta a választ a nyugdíjasok év végi tízezer forintos extra juttatásáról, beszélt hiányról, államadósságról és az új, gazdaságvédelmi operatív törzsről (GOP) is.

Hirdetés

Újabb „Müller Cecíliát” kapunk? Netán maga Matolcsy György „sztendáppol” majd nekünk napról-napra? Egyelőre nem tudni, az viszont biztos, hogy az új testület célja, hogy kiiktassa azokat a szabályokat, melyek a gazdasági növekedés útjában állnak.

Voltak ilyen szabályok? Ezek szerint voltak. Varga Mihály egyenesen

olyan adminisztratív szabályokról beszél, melyek „fékezik az újraindítást, akadályozzák a vállalkozások tevékenységét, megnehezítik a hétköznapi ügymenetet. Azt tapasztaljuk, hogy a magyar közigazgatás nemegyszer fékező erőt jelent, nem pedig előre lendítő tényezőt”.

A GOP nyolc-tíz hatóság képviselőjéből áll majd, közülük Varga megemlítette az adóhivatal, a fogyasztóvédelem és az államkincstár képviselőit, de meglepődnénk, ha nem lesz tagja a minisztérium, a nemzeti bank és akár a számvevőszék.

Szokatlan őszinteséggel beszélt a miniszter az ország versenyképességéről is, úgy látja, hogy „vannak még lehetőségek” ezen a téren.

A katás kisadózás átalakításáról azt mondta: megvizsgálják a kamara felvetését, ami arra utalt, hogy nagyon sok vállalkozó valójában munkavállalóként dolgozik, de mivel olcsóbb így alkalmazni, nem rendes munkaviszonyban áll a munkaadójával, hanem katásként foglalkoztatják. Ez pedig bujtatott munkavégzésnek minősül. „A Pénzügyminisztérium és a kamara szakemberei megkezdték a közös munkát, elemzik a helyzetet” – mondta Varga, majd hozzátette:

a katásoknál leghamarabb jövőre lehetnek változások.

A Magyar Nemzet újságírója rákérdezett, várható-e idén extrajuttatás a nyugdíjasoknak, amire Varga Mihály azt mondta,

az idei extranyugdíj kérdésében meg kell várni az őszt, hogyan teljesít a gazdaság, mert 3 százalékos gazdasági visszaeséssel és növekvő államháztartási hiánnyal és államadóssággal is számolnak 2020-ra.

Azt viszont megemlítette, hogy jövő februárban egyheti nyugdíjat és 2021-re összesen 53 milliárd forintnyi extra kiegészítést is kapnak a nyugdíjasok, mert 4,8 százalékos gazdasági növekedésre számítanak. Igaz – erről már nem beszélt – a 4,8 százalékos növekedéssel sem éri el az ország a 2019-es teljesítményét.

Ami már viszont biztos: Botka László polgármester május 27-én bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet ellenére a szegedi önkormányzati idén is tízezer forinttal segíti a szegedi diákok iskolakezdését, és az idősek is számíthatnak az önkormányzat támogatására. 

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Pénzügyminisztérium Varga Mihály kata katás adózás kisadózó nyugdíjemelés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés