Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 19. 22:23 Forrás: MTI

Áradnak a folyók Romániában, a Bánságban a legsúlyosabb a helyzet

Az elmúlt napok esőzései nyomán csaknem az egész Romániában áradnak a folyók. A Bánságban a legsúlyosabb a helyzet, ahol töltéseket, gátakat szakított át a Temes.

Hirdetés

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet pénteken csaknem valamennyi erdélyi folyóra másodfokú – narancssárga – figyelmeztetést bocsátott ki, amely vasárnap délutánig érvényes. Bánságban, a Bisztra és a Temes folyókon a figyelmeztetés harmadfokú – vörös jelzésű. Pénteken a Temes vízszintje a 2005-ben jegyzett történelmi csúcs fölé emelkedett, és Lugos város alatt meghaladta a baloldali árvízvédelmi gát töltéskoronájának szintjét. A töltés fölött a mezőre ömlő víz három óra alatt elmosta a gátat, amely két helyen is átszakadt.

Marcel Vela belügyminiszter is a helyszínen tájékozódott a helyzetről. Közölte, hogy a gátszakadás nem sodort veszélybe településeket, csupán mezőgazdasági területeket árasztott el a víz. A tárcavezető a helyi vízügyi vezetőket tette felelőssé a történtek miatt, akik, szerinte, nem végezték el az elmúlt években a szükséges árvízvédelmi munkálatokat.

Marcel Vela azt is megemlítette, hogy csütörtökön a Krassó-Szörény megyei Nándorhegy – Oțelu Roșu – közelében helikopterrel kellett húsz személyt kimenteni a Bisztra folyó által elárasztott területről. A katasztrófavédelmi főfelügyelőség péntek reggeli jelentése szerint az ország 16 megyéje 58 településén okoztak károkat az árvizek. A tűzoltóknak 73 pincéből, 25 házból, 346 udvarról kellett kiszivattyúzniuk a vizet.

Az országos meteorológiai szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki csaknem az egész ország területére. A figyelmeztetés szerint szombat hajnalig további heves esőzések várhatók, amelyek során négyzetméterenként 40 liter, de helyenként akár 60–80 liter csapadék is várható.

Bízzunk abban, hogy a körülményekhez képest lassan vonul majd le az ár, és továbbra sem kell majd bevetni az átadása óta eddig még éles helyzetben sosem használt töltésmagasítókat a Huszár Mátyás rakparton.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áradás árvíz eső Románia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés