Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeged Pro Urbe-díjas tudósát, Kondorosi Évát beválasztották az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói csoportjába
Szegeden 2020. június 19. 20:06

Szeged Pro Urbe-díjas tudósát, Kondorosi Évát beválasztották az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói csoportjába

Három évig tagja a bizottságnak, egy alkalommal két évre meghosszabbíthatják a mandátumát. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia első embere jelölte a testületbe Kondorosi Évát.

Hirdetés

„Az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói testületének (Group of Chief Scientific Advisors) tagjai lefedik a főbb tudományterületeket. A jelölést tudományos szervezetek, így elsősorban akadémiák, egyetemek készítik el, és nyújtják be az Európai Bizottsághoz. A jelölteket egy ebből a célból felállított testület »search committee« értékeli, majd kiválasztja azt a néhány személyt, akit meghívnak interjúra. A döntés során több szempontot figyelembe vesznek, elsősorban a szakmai kiválóságot és azt, milyen tudományterület képviseletére van szükség a csoportban. Emellett a lehető legnagyobb változatosságra törekednek, aminél a nemek arányát, a tagok életkorát és a földrajzi lefedettséget is figyelembe veszik”

– így került a testületbe Kondorosi Éva Szeged Széchenyi- és Balzan-díjas, Pro Urbe-díjjal kitüntetett professzora, aki a beválasztása alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia honlapjának adott interjút.

Kondorosi Éva elmondta azt is, a tanácsadó testület több kérdéssel is foglalkozik egyszerre úgy, hogy az európai tudományos akadémiáktól érkező jelentéseket dolgozza fel és készít azokra épülő szakpolitikai ajánlásokat. Négy nagy témakörön dolgoznak most:

  • a klímaváltozás és az egészség kérdése,
  • egy másik munkacsoport a biológiailag lebomló műanyagokkal foglalkozik,
  • foglalkoznak az európai energiaátmenetek lehetőségével
  • és a krízishelyzetek kezelésével is.

Kondorosi Éva Budapesten született, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett biológusként, majd a genetika és biokémia területén szerzett PhD-fokozatot. Szakterülete a növényi molekuláris fejlődésbiológia, a növény-baktérium szimbiózis és a genomika. Kölnben, Sussexben, és az Egyesült Államokban New Yorkban és a Harvard Egyetemen is dolgozott kutatóként. 2007 és 2012 között alapító igazgatója volt a BAYGEN Intézetnek, amely később a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja része lett. Kondorosi Éva jelenleg az SZBK Szimbiózis és Funkcionális Genomikai Egységének csoportvezető kutatóprofesszora, és egy franciaországi növénytudományi intézet kutatási igazgatója. 1985-ben Akadémiai, 2012-ben Széchenyi-díjat kapott. Több más nemzetközi elismerés mellett szakmai eredményeit a világ egyik legjelentősebb tudományos kitüntetésének számító Balzan-díjjal ismerték el 2018-ban.

Botka László, Szeged polgármestere tavaly Szeged napján a díszközgyűlésen így méltatta Kondorosi Évát: „Kondorosi Éva Pro Urbe-díjasunk, a genetikai és a biokémia világhírű tudósa. Mindannyian hálásak vagyunk neki nagyszerű munkájáért, és azért, hogy eredményeivel tovább öregbíti Szeged hírnevét a természettudományok területén. A világon bárhol, a legjobb egyetemeken és a leghíresebb kutatóintézetekben is szívesen fogadnák őt, de Kondorosi Éva Szegedet választotta, és mi nem lehetünk elég hálásak neki mindezért.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság Kondorosi Éva Magyar Tudományos Akadémia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés