Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Kimentünk a reggeli Mars téri nagypiacra: ismét generációk találkozási helye lett Szeged éléskamrája
Szegeden 2020. június 19. 12:18

Kimentünk a reggeli Mars téri nagypiacra: ismét generációk találkozási helye lett Szeged éléskamrája

Képriport
Újra együtt vásárolhattak ma reggel fiatalok és idősek a Mars téri piacon. Szeged éléskamrája visszatért a régi kerékvágásba, csak a szájmaszkos vásárlók figyelmeztettek arra, nem is olyan régen még itt ólálkodott a koronavírus, és éppen csak visszafoglalta a piacot a természet. Hajnali helyzetjelentés a Marsról.

Hirdetés

– A parasztnak öt ellensége van, az imperializmus meg a négy évszak. Nekünk, nyugdíjasoknak szerencsére csak egy volt, a koronavírus – szőtte tovább Hofi Géza ikonikus poénját Béla bá’, aki ma reggel végre ismét kiülhetett megszokott törzshelyére, az asztalos piac melletti virágágyás betonszegélyére, hogy a vész elmúltával újra osztogathassa ingyen bölcsességeit a piacozóknak.

Vele együtt nagyon sok idős választotta ma reggel a hajnali bevásárlást, hiszen hónapok óta először jöhettek be délelőtt 10 óránál korábban a 65 év felettiek a piacra.

Ez már egy szokásos Mars téri piac volt. Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Mostantól megint mindenki akkor jön és megy a város éléskamrájában, amikor kedve tartja, de a maszkot továbbra sem érdemes otthon hagyni, mert anélkül nem lehet vásárolni. Erre időről időre figyelmezteti is a hangosbemondó azokat, akik hajlamosak megfeledkezni erről, mondván, szeretnének levegőt venni.

– Érzékelhetően megélénkült ma reggel a piac forgalma – mondta Németh István igazgató is, aki megragadta az alkalmat, hogy ezúton is felhívja a vásárlók figyelmét, a maszk viselése mellett használják a piac területén kihelyezett, összesen hat mobil kézfertőtlenítő állomást is.

A hirtelen megnövekedett kora reggeli kereslet mintha az árakat is meglódította volna. Ami a hét elején még 200 forint volt, abból mára 250 lett. Ezt nevezik a piac törvényének, és hol másutt érvényesüljön, ha nem a piacon.

Ha már itt jártunk, körülnéztük kicsit, mit lehet kapni és mennyiért?

Találtunk már sárgabarackot 800-ért, meggyet 700–900-ért, cseresznyét viszont még 1500 forintért is kínáltak.

Nagyobb tételben is megjelent már a korai őszibarack, kilóját 250-től 750 forintig mérik, nagyot zuhant viszont az újkrumpli ára, már 100-120 forintért is kapni parázsburgonyát. Babot viszont ezer alatt aligha, a borsóért pedig 800–900 forintot is elkérnek kilónként.

Itt-ott maradt még kevés eper 1700-ért, és már megjelent a főzni való kukorica, csövenként 300 forintért.

– Végre együtt jöhettem vásárolni az unokámmal, megint van, aki segíthet a cipekedésben – mondta egy idősebb hölgy, aki éppen egy hatalmas salátafejet birkózott bele a mellette álló fiatal lány szatyrába.

Aki pedig nem volt olyan szerencsés, hogy kísérője is akadjon, annak jó szolgálatot tett a kétkerekű húzós kocsi, a piacok klasszikus „banyarollere”, amit ötven alatt mindenki gyűlöl, mert aligha akad rendszeres piacra járó, aki nem esett még keresztül legalább egyszer egy ilyen guruló alkalmatosságon.

– Kijöttem megnézni, milyen a reggeli piac, de úgy döntöttem, maradok a jövőben is a tíz óra utáni bevásárlásnál. Nem a lustaság beszél belőlem, de ahogy megy föl a nap, úgy mennek le az árak. Dél körül már egész jókat lehet alkudni a kofáknál, mert már nagyon mennének haza – mondta egy ősz hajú úr ismerősének, már kifelé menet a Mars téri főbejáratnál.

Férfiak és nők, húszévesek, ötvenesek és hetvenesek együtt keresték ma reggel a hétvégi levesbe való zöldséget vagy egy kiló barackot a kisunokának, vásárlás közben pedig újból elanekdotázhattak végre a világ folyásáról.

Mert a piac örök, versenytárs nélküli, még a legnagyobb vész sem tud kárt tenni benne.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Mars tér Mars téri piac pandémia piac világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés