Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nagy sebet ütött a járvány a turizmuson, de Szeged egyre biztosabban kapaszkodik vissza a bakancslisták élére
Szegeden 2020. június 18. 18:27

Nagy sebet ütött a járvány a turizmuson, de Szeged egyre biztosabban kapaszkodik vissza a bakancslisták élére

Szinte hihetetlen, de igaz: míg tavaly áprilisban több mint 17 ezer, addig az idén mindössze 325 vendéget fogadtak a szegedi kereskedelmi szálláshelyek egy hónap alatt. A koronavírus-járvány nagy sebet ütött a turizmuson, ami gyorsan gyógyulni látszik, májusban Szeged már ismét a tíz leglátogatottabb magyar városok között szerepelt.

Hirdetés

Az összesített január-májusi adatok alapján május végéig több mint 2 millió vendég 5 és fél millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken. 

A szállodák 1,4 millió vendéget és 3,4 millió vendégéjszakát regisztráltak az idei év első 5 hónapjában, ami a tavalyi év, azonos időszakra vonatkozó KSH adatokkal összevetve a vendégszám esetében 59,7 százalékos, a vendégéjszakákat tekintve pedig 41,7 százalékos visszaesést jelentett.

Csongrád-Csanád megyében a KSH adatai szerint 2020 első negyedévében 100 ezer 944 vendégéjszakát töltöttek el a turisták a megye kereskedelmi szálláshelyein. Ez az előző év azonos időszakához képest 81,2 százalékos „teljesítmény” – és csak azért nem fest rosszabb képet, mert az első negyedév hagyományosan is a leggyengébbnek számít a turizmusban.

Tavaly márciusban 15 ezer vendég közel 30 ezer éjszakát töltött el Szegeden, idén ennek csak a harmadát könyvelhették el: 5100-an 11 ezer éjszakát töltöttek a városban. 

Az igazi mélypont azonban a koronavírus-járvány márciusi hazai kirobbanását követően áprilisban következett. Szegeden korábban soha nem látott mértékben maradtak el a turisták. A belföldi turizmusban 97 százalékos, míg a külföldi vendégek számába több mint 99 százalékos visszaesést regisztráltak az egy évvel korábbiakhoz képest.

Ahogyan arra számítani is lehetett, májusban alapvetően a korlátozások feloldása után indult meg a vendégforgalom, ezen időszakon belül is elsősorban a pünkösdi hétvégén és a belföldiek körében. 

Országosan a teljes májusi vendégforgalom közel kétharmada, 278 ezer vendégéjszaka a május 18-31. közötti időszakban valósult meg. 

A magán- és egyéb szálláshelyek szerepe a szokásosnál jelentősebb volt májusban, különösen a belföldi forgalomban, ahol a vendégéjszakák 42 százalékát ilyen szállástípusokban töltötték el. Ennek magyarázata lehet az, hogy az emberek többsége a még mindig élő járványveszély miatt kerülte a nagy szállodai komplexumokat, és elsősorban a kisebb, családias magánszállásokat választotta a biztonság miatt.

Most ez a tíz legnépszerűbb település:

Budapest 
Debrecen 
Gyöngyös 
Győr 
Balatonfüred 
Várgesztes 
Székesfehérvár 
Szeged 
Siófok 
Eger 

– Májusról még nincsenek pontos adataink, de az látszik, hogy Szegeden is csak lassan fog visszaállni a turizmus a korábbi évek szintjére. A városban még mindig van olyan szálloda, ami nem nyitott ki – mondta Ács Szilvia. 

A Tourinform irodavezetője viszont bízik a sokszínű szegedi kínálatban, amelyek ha lassan is, de újra a városba vonzzák majd a turistákat. Hozzátette: idén nyáron nagyon óvatosak lesznek az emberek, biztonsági szempontok alapján fognak úti cél választani. Most a legfontosabb hívó szó a biztonság lesz. 

Eddig az időjárás sem igazán segítette a turizmus fellendülését. Élénkülést hozhatnak viszont azok a programok, amelyeket a város az augusztus közepéig tartó szigorítások utáni időre tervez: az augusztus 20-i programok, a Bortér, a Tiszai Halfesztivál, a repülőnapok, a SZIN és a kajak-kenu világbajnokság még akár jelentősen is „szépíthetnek” a szegedi turizmus idei teljesítményén.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: turizmus Bortér Nemzetközi Tiszai Halfesztivál repülőnapok szállás szálloda Szegedi Ifjúsági Napok vendégéjszaka vendéglátás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés