Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeged ideadja, rajtunk múlik, hogyan töltjük meg élettel hétvégente a Huszár Mátyás rakpartot
Szegeden 2020. június 18. 16:11

Szeged ideadja, rajtunk múlik, hogyan töltjük meg élettel hétvégente a Huszár Mátyás rakpartot


Hirdetés

Emlékeznek még a Szeged főutcája a Tisza projektre? Egy évvel ezelőtt indította el a programot az önkormányzat, akkor látványterveken mutattak be különböző ötleteket, lehetőségeket arra, hogyan lehetne tenni azért, hogy

  • a Tisza sokkal szervesebb része legyen Szegednek,
  • sokkal jobban használjuk a folyót,
  • sokkal közelebb legyen hozzánk.

Ezekben az ötletekben visszatérő elem volt, hogy a rakpartot oda kell adni a szegedieknek, a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak, ott lehessen különböző szabadtéri programokat tartani.

Tulajdonképpen ez kezdődhet el ezen a nyáron.

Mihálik Edvin, Szeged Zöld város programért felelős tanácsnoka tegnapi sajtótájékoztatóján négy pontba szedte össze azokat változásokat, lehetőségeket, amelyek mentén még idén elkezdődhet a Tisza és a szegedi oldal „hasznosítása”. Ezt a négy pontot nézzük meg egyesével.

Zárjuk le a rakpartot az autós forgalom elől július 1. és augusztus 31. között minden hétvégére és adjuk át a gyalogos és kerékpáros forgalomnak

– ez volt az első pont a Facebook-posztban.

– A koronavírus-járványnak miatt nem lehetett elkezdeni foglalkozni ezzel a projekttel. Mégis azt gondolom, most, hogy további enyhítéseket vezetett be az Orbán-kormány a július és az augusztus elég lehet arra, hogy valamit elkezdjünk. Így született meg az a gondolat, hogy július 1. és augusztus 31. között hétvégente a rakpart az ne az autósoké legyen. Ha a városüzemeltetési bizottság megszavazza a javaslatomat, akkor júliustól elkezdődhet egy együttgondolkodás, a városlakókkal arról, hogyan növeljük a belvárosi Tisza-part turisztikai vonzerejét. Lehetőséget szeretnénk biztosítani a szegedieknek arra, hogy hétvégente a Tisza közelségében kapcsolódhassanak ki. Hétvégente esténként már most is sokan kimennek, autóval. Hiszünk abban, hogy ha lezárjuk a rakpartot, akkor biciklivel, gyalog, sétálva még többen mennek majd ki a Huszár Mátyás rakpartra. Szeretnénk kulturális programokkal is megtölteni a rakpartot. Azt szeretnénk, ha lenne élet a rakparton. Nagyon örülnék annak, ha civil szervezetek rendszeresen tartanának ott programokat. Nem célunk, hogy pontosan megmondjuk azt, hogy mire és hogyan használják hétvégente a rakpartot a városlakók. Lehetőséget adunk nekik arra, hogy ott jól érezzék magukat. A város partner abban, hogy megvalósítsák ott az ötleteiket a szegediek – mondta Mihálik Edvin.

Mihálik Edvin azt is hangsúlyozta, ez a javaslat nem az autósok ellen irányul, nem a gyalogosokért, kerékpárosokért lobbizik. – Emberléptékű, még inkább élhető várost szeretnénk, amely használja a természeti értékeit, amely nem messziről a trolibusz ablakából figyeli a Tiszát, hanem rendszeresen lemegy a folyópartra, a szegedi oldalon is. Ehhez kell az is, hogy meghozzunk ilyen döntéseket, elindítsuk ezt a „rakparti honfoglalást”. A többi rajtunk, szegedieken is múlik.

A tanácsnok megjegyezte, ahhoz viszont a szegedieknek kell partnernek lennie, hogy hétfőnként rend legyen a rakparton. – Arról nem a város tehet, hogy nagyon sokan akkor is eldobják a szemetet, otthagyják azt maguk után, ha egy méterre ott a kuka tőlük. Ők sajnos valószínűleg akkor is otthagynák, ha a kukák mellett ülnének le.

Nyitóképünk illusztráció egy korábbi halfesztiválon készült. Eddig jellemzően ilyen alkalmakkor vettük birtokba gyalogosan a Huszár Mátyás rakpartot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Huszár Mátyás rakpart Mihálik Edvin Momentum Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés