Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 18. 14:39

Gulyás és a Fidesz megfejtette a problémát: Tarlós már felújította volna a Lánchidat

Egészen érdekes megfejtésben volt a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, Orbán Viktor Miniszterelnökségét vezető miniszter. Szerinte a fővárosnak van 180 milliárd forintja államkötvényben, amiből felújíthatná a hidat, ami amúgy is Budapest dolga, nem az övék. Azt már mi jegyezzük meg, eközben: stadion.

Hirdetés

Egyre világosabb a helyzet, hogy az évszázad egyik legszánalmasabb politikai nyerészkedésévé silányítja a kormány a Lánchíd felújítását. Az évek óta rohadó nemzeti jelképünket már Tarlós István főpolgármestersége idején fel kellett volna újítani (sőt, már Demszky Gábor főpolgármestersége idején is), de a kormány még Tarlóssal is csiki-csukizott a híd ügyében. Igaz, legalább nem hibáztatták, hogy miatta rohadna a szerkezete.

Kísértetiesen hasonló a Lánchíd felújítása a szegedi harmadik hídhoz, amit már mindenki megígért a Fideszben, aki csak Szegeden járt, de 2010 óta semmi nem történt kormányzati oldalon, csupán a kampányokban használják fel a szavazatokat kizsaroló eszközként.

Ez körvonalazódik Budapesten is, csak ott van némi egészségügyi kockázat: a híd rohad, a rohadó hidak pedig előbb-utóbb veszélyesek lehetnek.

A Lánchidat október 14-e óta a főpolgármester miatt nem sikerül felújítani, azóta ül Karácsony Gergely a székében – ezt próbálja elhitetni a magyarokkal a magát nemzetinek valló kormány, ami bármikor kiszór 15-20 milliárdot, ha egy másodosztályú focicsapat 2000 szurkolójának új stadion kell, de a nemzeti jelképre nem ad pénzt. Mert olyankor nagyon fontos megjegyezni, hogy fővárosi fenntartású a híd. Tessék mondani, a focicsapatokat – hivatalosan – ki tartja fenn? Az állam? Na, ugye.

Az persze teljesen másik lapra tartozik, hogy a legutóbbi számítások szerint mintegy 40 milliárd forinttal rövidíti meg a főváros költségvetését a kormány a szolidaritási adó négyszeresére emelésével és a gépjárműadó elvonásával, de Tarlós Istvánnak nyilván így is menne a Lánchíd felújítása.

Tény, hogy a kormány 6+1 milliárd forintban állapodott meg Tarlóssal a felújításról, ehhez tenne 17 milliárdot a főváros, csakhogy, miután átnézték a terveket, Karácsonyék úgy látják, ennyiből nem lesz meg a rekonstrukció. Tudja ezt a kormány is, hiszen számos állami beruházás drágult milliárdokkal az utóbbi időben, akkor mindig el is mondták, hogy emelkedtek az árak az építőiparban. Aki csak a spájzot újítja fel otthon, az is érzékelheti.

Karácsonyék erre azt kérték: hadd vegyék ki az alagút felújítását, és akkor elég lenne a 17+6+1 milliárd, de erre a kormány nem hajlandó. Itt tart az ügy, amelyről Gulyás Gergely, Orbán Viktor legfőbb intézője most azt mondta, hogy

  • „Nem látom, hogy mi az oka”, miért nem kezdődött meg a Lánchíd felújítása;
  • A fővárosnak van 180 milliárdja állampapírban, jó a gazdasági helyzete;
  • „Nem látjuk, hogy a főváros politikai vitát akar a Lánchídból, vagy fel akarja újítani. Ha Tarlós István lenne a főpolgármester, akkor a felújítás már menne, és egy év múlva kész lenne”

Gulyás ezt még megfejelte avval is, hogy elmagyarázta: nincs értelme aláírásokat gyűjteni azért, hogy az augusztus 20-i tűzijáték árát is költse a Lánchídra a kormány, mert a tűzijáték pörgeti a turizmust, ami a GDP 12 százalékát adja.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest felújítás Gulyás Gergely Karácsony Gergely Lánchíd Tarlós István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés