Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A Tisza mellé költözik idén a Szegedi Várjátékok: az Abigélt is bemutatják a vízi színházban
Művház 2020. június 18. 13:25

A Tisza mellé költözik idén a Szegedi Várjátékok: az Abigélt is bemutatják a vízi színházban

Az idén új helyszínen és új névvel szervezi meg nyári színházi fesztiválját, a most 18 éves Várjátékokat a Szegedi Pinceszínház. A járványhelyzet miatt július helyett ősz elején tartják meg a rendezvénysorozatot Szegedi Vízi Színház néven, ami a felújítás alatt álló Stefániáról a Tisza-partra költözik.

Hirdetés

A Szegedi Pinceszínház 18 évvel ezelőtt útjára indított fesztiválja egyedülálló abban is, hogy gyerekeknek, családoknak és kifejezetten felnőtteknek szóló produkciókat egyaránt kínál. 

A játékok helyszínén, a Móra-múzeum mögötti területen tavaly nagyszabású felújítások kezdődtek, ezért a 2019-es játékokat a Szent-Györgyi Albert Agórában tartották meg, most pedig újabb helyszínt kerestek az előadásoknak.

– Az idén a Szegedi Várjátékok a Stefánia felújítása miatt új helyszínen várja majd a közönségét. Kipper Györggyel együttműködve első alkalommal hozzuk létre a Szegedi Vízi Színházat a Tisza-parton. Ide várjuk a kicsiket és nagyokat szeptember 4. és 13. között több izgalmas előadással

– mondta Kancsár Orsolya, a Szegedi Pinceszínház vezetője.

A Tisza DOKK és a vízi rendészet közötti partszakaszon, közvetlenül a folyó mentén állítják majd fel a színpadot, amelyik részben a Tiszába is belelóg majd, a rakparton pedig 320 fős nézőteret építenek fel a tíznapos színházi fesztivál idejére.

A rendezvény első hétvégéje csatlakozik a hagyományos Tiszai Halfesztiválhoz, ekkor ingyenes gyermekprogramokkal várják majd az érdeklődőket.

– Hagyomány, hogy minden évben nyáron egy régi magyar ifjúsági regényt adaptálunk színpadra. Ezt a hagyományt folytatva mutatjuk be szeptember 11-én a vízi színházban Szabó Magda Abigél című regényét, amit Pozsgai Zsolt állít színpadra. 

A szegedi előadás érdekessége lesz az is, hogy nem felnőtt színészekkel, hanem a regényben eredetileg is szereplő 15-16 éves fiatalokkal állítják majd színpadra a darabot.

Június 15-én zárult le az az online casting, amellyel az Abigélhez kerestek szereplőket, és amelyre több mint harminc fiatal jelentkezett, közül választják majd ki azt a nyolcat, aki ősszel színpadra léphet.
– A felnőtt színészekkel már hétfőn megkezdjük a darab olvasópróbáját, a gyerekek csak később csatlakoznak majd a próbákhoz – mondta Kancsár Orsolya.

Az Abigél bemutatója mellett a Tisza-parton láthatják még a nézők Janikovszky Éva Hányszor mondjam még című darabját, a Kiskakas gyémánt félkrajcára című gyerekdarabot a Görbe Tükör Színház előadásában, a Szép Ernő Színház pedig a Bambi című produkcióját hozza el Szegedre. Lesz interaktív sátorbábszínház, bemutatkozik a Szeged Táncegyüttes és a vízi balesetek megelőzésére workshopot is terveznek Szeged Tisz(t)a szívvel címmel.

A nyári színház produkciói mellett a társulat az elmaradt Pinceszínházi előadásokat is ősszel fogja pótolni. 

– A járványhelyzet több produkciónkat is meghiúsította. A Játék a kastélyban című előadásunk főpróbahetén kellett leállnunk, néhány napja azonban ismét próbáljuk a darabot, mert szeptemberben ezzel az előadással szeretnénk kezdeni az évadot – mondta Kancsár Orsolya. Hozzátette: a kényszerszünet miatt elmaradt előadásokat – a Francia rúdugrást, az Advent a Hargitánt és Az eastwicki boszorkányokat – is pótolják ősszel.

rag

(Nyitóképünk illusztráció, a Szarvasi Vízi Színházról készült; fotó: Szarvasi Vízi Színház)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: előadás Kancsár Orsolya Szegedi Pinceszínház szegedi vízi színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés