Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 18. 08:53

Szél Bernadett: 13 656 000 forintnyi büntetést kaptak az Orbán-kormány ellen dudálva tüntetők

A független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel tudta meg, hogy mekkora összegbe került az Orbán-kormány elleni dudálós tiltakozás.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy bírságolt a rendőrség dudálás miatt az Orbán Viktor és kormánya elleni budapesti tüntetéseken, mintha nem lenne holnap.

Szél Bernadett azt írta a Facebook-oldalán, hogy az öt alkalom során összesen 106 ember ellen indítottak szabálysértési eljárást, és első fokon összességében 13 millió 635 forint pénzbírságot szabtak ki a demonstrálókra. 

„A legdurvábban a május 4-i tiltakozáson részt vevőkkel szemben jártak el: ekkor a helyszínen intézkedő 45 rendőr 49 fővel szemben indított szabálysértési eljárást, akiket összesen 7 millió 590 ezer forintra büntettek. Ez fejenként átlag 161 ezer 500 forint bírságot jelent. A rendőrségi válasz szerint az intézkedésekben első alkalommal 16, majd 30, 45, végül 50 rendőr vett részt” – közölte.

Szél az országos rendőr-főkapitánytól is kért adatokat, tőle azt kérdezte, hogy a rendezvényekkel, illetve gyűlésekkel kapcsolatos veszélyhelyzeti korlátozások megszegése miatt hány esetben indítottak eljárást és mennyi bírságot szabtak ki. A válasz szerint a „rendezvénnyel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt” országosan 71 személy ellen indult szabálysértési eljárás, ebből 69 személlyel szemben Budapesten. Közülük 56 személlyel szemben 8 millió 925 ezer forint bírságot szabtak ki első fokon. Ez fejenként átlagosan közel 160 ezer forintot jelent.

A független képviselő rákérdezett a rendőrségnél arra is, hogy büntettek-e a Mi Hazánk „Tégy a magyargyűlölet ellen!” címmel meghirdetett demonstrációján. Az Országos Roma Önkormányzat budapesti, Dohány utcai épülete elé szervezet romaellenes megmozduláson 6 főt állítottak elő, 34 fővel szemben indult szabálysértési eljárás, közülük 2 fővel szemben a gyülekezési joggal visszaélés miatt is folyamatban van szabálysértési eljárás. A gyűlés rendőri biztosításában 189 rendőr vett részt. A Deák téri tüntetésről viszont nem beszélt a rendőrség Szélnek.

A képviselő azt írta: „a mai napig nem árulta el a rendőrség, hogy szerintük mi volt az, ami a Deák téren zajlott és miért alkalmaztak kettős mércét a Clark Ádám és a Deák téren megjelentek esetében. Mi tudjuk”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bírság dudálós tüntetés Szél Bernadett

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés