Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. június 17. 12:27

Tárkány-Szűcs Babettet végül elsodorta a fideszes Szeviép-vihar

Mától már nem ő a Szegedi Törvényszék elnöke.

Hirdetés

Az alábbi közlemény jelent meg a bíróság honlapján. Szó szerint közöljük:

„Az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2020. január 13. napján kelt 9.E/2020. (I.13.) számú határozatával elrendelte a büntető ügyszakot érintően a Szegedi Törvényszék elnöke igazgatási tevékenységének vizsgálatát. A vizsgálati jelentés elkészült, amelynek eredményeként további egy érintettel szemben fegyelmi eljárás kezdeményezésére került sor. Így most már három érintett ellen folyik fegyelmi eljárás. Az egyik érintettel szemben a fegyelmi eljárás felfüggesztésre került a Szeviép-ügyben folyamatban lévő harmadfokú büntetőeljárás jogerős befejezéséig. A harmadfokú eljárás a Pécsi Ítélőtáblán jelenleg is folyamatban van.

Az érintettek fegyelmi felelősségéről a szolgálati bíróság jogosult dönteni. A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 119. §-a értelmében a fegyelmi eljárást és az előzetes vizsgálatot a nyilvánosság kizárásával kell lefolytatni.

Ezt meghaladóan az OBH elnöke 252.E/2020. (VI.16.) számú határozatával Tárkány-Szűcs Babett – a Szegedi Törvényszék elnöki feladatainak ellátására szóló – megbízását 2020. június 17. napjával visszavonta.

A vizsgálati jelentést az OBH elnöke tájékoztatás és értékelés céljából megküldte a Legfőbb Ügyészségnek.”

Ha magyarra nem is fordítjuk le a föntieket, de az alábbiakat hozzátesszük:

  • még tavaly írtak ki pályázatot a Szegedi Törvényszék elnöki posztjára
  • a posztra egyetlen jelentkező volt, a korábban is a hivatalt vezető Tárkány-Szűcs Babett
  • a pályázatot, Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke eredménytelennek nyilvánította,
  • Senyei György Barna vizsgálatot is elrendelt, a föntit, amelynek most lett vége,
  • annó arról volt szó, a vizsgálat végeztével lesz döntés a törvényszéki elnöki posztról,
  • döntésről még nem tudunk, ám azt majdnem biztos, hogy a föntiek alapján Tárkány-Szűcs Babett nem lesz újra elnök.

Mindez azért történt, mert a Szegedi Törvényszék 2019 decemberében bizonyíték hiányában felmentette a Szeviép volt vezetőit, akiket korábban a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben talált bűnösnek az elsőfokú bíróság, és komoly börtönbüntetéseket szabott ki az elítéltekre. Tárkány-Szűcs Babett januárban fegyelmi eljárást rendelt el a büntetőkollégium-vezető helyettesével szemben. Ezt akkor azzal indokolták, hogy az igazgatási kérdések betartását ellenőrizték, az ügyelosztási rendet vizsgálták

A fideszes propagandamédia közben folyamatosan „Botkázott”, számos cikket jelentett meg arról, hogy a bírói tanács tagjai, akik a felmentő ítéletet meghozták, különféle gazdasági és egyéb szálakkal kötődtek a Botka László által vezetett szegedi önkormányzathoz. Bár a perben ez nem igazolódott, a jobboldali sajtó és a Fidesz rendszeresen azzal vádolta a szegedi vezetést, hogy a Szeviép menedzsmentje „nekik szállította a pénzt”. Szeged polgármestere többször is kijelentette, semmi köze az ügyhöz.

Fontos kiegészítés az ügyészségtől

A bírósági közlemény megjelenése után néhány perccel jelent meg az alábbi mondat az ügyészség honlapján:

„Az ügyészség vizsgálata szerint az Szeviép-ügyben a Szegedi Törvényszék bíráinál – a fegyelmi felelősségen túlmenően – nem merült fel bűncselekmény gyanúját keltő körülmény, illetőleg a közérdekvédelmi ügyészi fellépésnek nincs törvényes alapja.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: OBH Országos Bírósági Hivatal Senyei György Barna Szegedi Törvényszék Szeviép Tárkány-Szűcs Babett
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés