Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Versenyképességi rangsor: hozzá nem értő kormány, gyenge jogi környezet és kutatás-fejlesztés – ezért toporog egyhelyben Magyarország
Túl a városon 2020. június 16. 21:47

Versenyképességi rangsor: hozzá nem értő kormány, gyenge jogi környezet és kutatás-fejlesztés – ezért toporog egyhelyben Magyarország

Az International Institute for Management Development (IMD), azaz egy ismert svájci üzleti iskola minden évben közzéteszi a hatvan leginkább versenyképes ország rangsorát. Magyarország pozíciója nem javul, az is látható, hogy miért.

Hirdetés

Bár Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az IMD-rangsort nem érdemes figyelembe venni, azért mégiscsak szembetűnő, hogy klasszikus jóléti államok vezetik, amelyek gazdasága valamiért évtizedek óta a világ élvonalában van.

Ami viszont nekünk, magyaroknak is érdekes lehet, hogy jócskán találunk a 47. helyen álló Magyarország előtt olyanokat is, amelyek nem klasszikus értelemben vett jóléti államok. Ilyen például a 20. helyen álló Kína, a 27. Malajzia, a 29. Thaiföld, a 40. Indonézia és a 43. India, amelyek Európában többnyire nem elfogadható okokból versenyképesek, de a 28. Észtország, a 30. Ciprus, a 31. Litvánia, a 33. Cseh Köztársaság, a 35. Szlovénia, a 37. Portugália, a 38. Chile, a 39. Lengyelország, a 41. Lettország, a 42. Kazahsztánt nem lenne rossz utolérni és megelőzni.

Csakhogy Magyarország inkább a Törökország, Bulgária, Oroszország, Görögország, Románia mezőnyben játszik, igaz idetartozik Olaszország és a Fülöp-szigetek is – az IMD szerint.

A svájci üzleti iskola kérdőíves felmérést végzett a magyar vállalatvezetők között, akik öt tényezőt jelölhettek meg, ami vonzóvá teszi a magyar gazdaságot – írta az Index.

A legkevesebben a

 • hatékony jogi környezetet (9,5 százalék)
 • az erős kutatás-fejlesztési kultúrát (15,2 százalék)
 • a könnyű finanszírozást (16,2 százalék)
 • a vállalatirányítás minőségét (19 százalék)
 • a nyílt és pozitív hozzáállást (20 százalék)
 • a vállalkozóbarát környezetet (24,8 százalék)
 • és a hozzáértő kormányt jelölték meg. (25,7 százalék)

Tehát a kitöltők közel háromnegyede szerint a kormány nem ért eléggé a gazdasághoz, hatoduk szerint gyenge a kutatás-fejlesztési kultúra Magyarországon, és nehéz finanszírozást bevonni, ötödük úgy látja, hogy gyenge a vállalatok irányítása, valamint kirekesztő és negatív a hozzáállás, míg negyedük úgy érzi, nem vállalkozóbarát a gazdasági környezet.

Csak a válaszadók harmada jelölte meg vonzónak a sokat szajkózott politikai kiszámíthatóságot, és aggasztó, de csak 30 és fél százalék említette a magas oktatási színvonalat, holott ez a tényező a versenyképes országok egyik legfontosabb ismérve.

Hiába gondolja több mint a felük, hogy képzett a munkaerő, alacsonyak az adók (társasági adó például), valamint közel felük, hogy van növekedési potenciál és dinamizmus a magyar gazdaságban, mindez csak a 47. helyre volt elég a 63-as listán.

(Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaság IMD International Institute for Management Development versenyképesség versenyképességi rangsor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés