Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 16. 20:18

Mesebeli tájon ölik egymást indiai és kínai katonák a Himalájában

A Föld két legnépesebb országa között határvillongások vannak a Himalájában, eddig legalább 12, legfeljebb 20 halott lehet.

Hirdetés

A Reuters 12, a BBC 20 halottról ír, miután többször is összecsaptak indiai és kínai határőrök az elmúlt hetekben. Indiai források korábban egy tiszt és két közkatona haláláról számoltak be, de valószínűleg jóval több halott lehet.

A két ország az érintett határvonalat régóta vitatja, nem tudnak megegyezni, de 45 éve – hivatalosan – nem halt meg senki a határvillongásokban.

Dzsammu és Kasmír, valamint a hozzá tartozó Ladakh (forrás: Wikipédia/Saravask)

A vitatott terület Dzsammu és Kasmír régióban található, amin India, Kína és Pakisztán is vitatkozik. India magáénak szeretné az teljes területet, de valójában csak a felét ellenőrzi, a többit pakisztáni és kínai katonák szállták meg. Ezen a területen található Ladakh, amit Kis Tibetnek is neveznek, az itt található hegyek és a tibeti buddhista kultúra miatt. Nagyjából 300 ezren élhetnek a közel 60 ezer négyzetkilométeres területen, mégsem tudnak megegyezni rajta az ázsiai atomhatalmak.

A legfrissebb határvillongások alapja a BBC szerint az, hogy az indiai fél szerint a kínai katonák megszegték a Galwan-völgyben húzott demarkációs vonalról szóló megállapodást. A brit közszolgálati csatorna szerint mind a 20 halott indiai, igaz, Kína egyelőre egyetlen halálos áldozatot sem erősített meg.

A gyönyörű Nubra-völgy (fotó: Wikipédia/KennyOMG)

Mást mond Kína. Szerintük az indiai katonák hétfőn kétszer is átlépték a határvonalat, és provokálták a kínai határőröket – ezt már az AFP hírügynökség közölte.

India és Kína 1962-ben már háborúzott a terület miatt, akkor Kína megalázó vereséget mért Indiára.

A szakértők szerint Kínát az dühítette fel, hogy India útépítéssel és az infrastruktúra fejlesztésével kívánja saját ellenőrzése alá vonni a teljes ladakhi területet.

(Nyitókép: Leh városa Ladakhban; fotó: Wikipédia/KennyOMG)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: határvédelem India Kína Dzsammu határvillongás Kasmír Ladakh
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés