Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. június 16. 16:35

Csehovot rendez Barnák László: ilyen lesz ősszel a Sirály a kisszínházban

Képriport
A járványhelyzet miatt csonkára sikerült évad után már a következő szezonra készülnek a színészek. A kisszínházban rendhagyó módon ma elkezdték az egyik őszi bemutató, a Sirály olvasópróbáit.

Hirdetés

Szokatlan, hogy évadzáró után, a nyári szünetben új darabot próbáljanak a színészek. A járvány miatt kialakult rendkívüli idők, most rendkívüli munkát követelnek tőlünk is – mondta el az olvasópróba előtt Barnák László főigazgató, a darab rendezője, majd hozzá tette, a darabbal való rövid ismerkedés után tartanak majd egy kis „érlelési” szünetet és augusztusban, a nyári szünet után veszik elő ismét.

Barnák László: az önmagunkkal való szembenézés darabja a Sirály

Miért a Sirályt választotta a főigazgató, akinek kinevezése óta az Időfutár után ez a második rendezése Szegeden? – Megpróbáltam egy olyan darabot keresni, amiben sok színésznek lehet rendkívüli feladatokat adni, így került képbe Csehov és a Sirály – válaszolta Barnák László.

Megtudtuk, az is a döntést erősítette, hogy az elmúlt évadban a színházpedagógiai foglalkozások keretében már létre hoztak egy Sirály című osztálytermi előadást, amihez minden résztvevő kedvet kapott. A készülő előadást társadalmi vagy szociológiai értelemben nem aktualizáljuk, attól lesz mégis friss, hogy reagál a megváltozott viszonyrendszereinkre. Igyekeztünk mindannyiunk számára ismerőssé tenni ezt a több mint százhúsz éves történetet, aminek az lehetne a lényege, hogy minden ember nyomorult, de ebben a nyomorúságában mégis csak megpróbál boldog lenni, ezért állandóan keresi, minek is örülhetne igazán.

Az olvasópróba elején kollégáinak beszélt arról is, hogy azok a helyzetek és emberi viszonyok, amelyeket Csehov ebben a darabban felrajzolt, ma is érvényesek és mindannyiunk életében megtalálhatók.

– Azért választottam ezt a darabot, mert szeretnék szembenézni a magam vacakságaival, gyarlóságaival, meg azokkal a félelmekkel és szorongásokkal, amik bennem és talán mindannyiunkban bujkálnak. Ha jól dolgozunk, akkor valószínűleg a közönség is ezt fogja majd érezni

– avatott be a darab hátterébe a főigazgató.

Varsányi Anna: korhű jelmezek, egyszerű díszlet

Szeptember végén bemutatják, a négyfelvonásos darabot Varsányi Anna fordította, ugyanő készítette a díszlet- és jelmezterveket is:

– Monokróm díszletben gondolkodtam, mert szerintem Csehovhoz és a Sirályhoz a kevés szín illik – mondta, majd hozzá tette, a jelmezek tervezésekor is a korhűségre törekedett, de ennek ellenére a nézők ne számítsanak muzeális látványra, mert a színpadi környezet akár egy mai vidéki ház is lehetne

– magyarázta a az olvasópróbán Varsányi Anna.

A tervek közé lestünk (a nyitóképre kattintva még több sirályt láthat; fotók: Szabó Luca)

Sziládi Hajna: szerepálom

– Ez a szerep dobogós helyen áll a szerepálmaim között – mondta a Nyinát megformáló fiatal szegedi színésznő, Sziládi Hajna. – Csehov nagyszerű szerző, nagyon jól lehet mondani a szövegeit, valami olyat tud az emberekről, amit csak nagyon kevés drámaíró. Minden kezdő színésznőben van egy kis Nyina, hiszen ő is a pályája elején álló színésznő, ezért nagyon könnyű azonosulni a gondolataival – tette hozzá.

Szeptember 25-től Szegeden

Anton Pavlovics Csehov színművének ősbemutatóját 1896. október 17-én tartották a szentpétervári Sándor Színházban, ahol a darab hatalmasat bukott. A második előadás már sikeres volt, de az ötödik előadás után a darabot mégis levették a színház műsoráról.

A Sirály első igazi sikeres előadása a Moszkvai Művész Színház nevéhez fűződik, amely megalakulása után elsőként tűzte műsorára. Az 1898. december 17-én megtartott bemutató kirobbanó sikert hozott, azóta a világ számos színházában veszik elő időről időre. Magyarországon először 1950-ben jelent meg a mű, a Csehov drámai művei című kötetben a Franklin Könyvkiadónál.
A szegedi bemutató tervezett időpontja szeptember 25.

Szereplők

Nyina Zarecsnaja: Sziládi Hajna
Arkagyina, színésznő: Szilágyi Annamária
Trepljov, a fia: Medveczky Balázs
Szorin, a testvére: Pálfi Zoltán
Trigorin, író: Kárász Zénó
Dorn, orvos: Jakab Tamás
Samrajev: Somló Gábor
Polina Andrejevna, a felesége: Fekete Gizi
Mása, a lánya: Borsos Beáta
Medvegyenkó, tanító: Proszlay Kristóf
Jakov: Szaszák Zsolt

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László Szegedi Nemzeti Színház Anton Pavlovics Csehov dráma komédia Sirály vígjáték
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés