Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Visszaadja a különleges jogait a kormány, de az országgyűlés megszavazott egy törvényt, ami hasonlót tesz lehetővé
Túl a városon 2020. június 16. 15:26

Visszaadja a különleges jogait a kormány, de az országgyűlés megszavazott egy törvényt, ami hasonlót tesz lehetővé

Szerdán éjfélkor megszűnik a különleges jogrend, de a tisztifőorvos – ha indokoltnak látja – javasolhatja az egészségügyi válsághelyzet elrendelését, amivel a kabinet nagyon hasonló jogokat biztosít magának, mint korábban.

Hirdetés
Hirdetés

A kormány üdvözli az Országgyűlés döntését, amellyel felkérte a kabinetet a rendkívüli jogrend megszüntetésére, azt kérik, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen, és így szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend – kezdett bele a napi színjátékba Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A veszélyhelyzet megszüntetését 192 igennel, 0 nemmel és 0 tartózkodással, egyhangúlag szavazta meg az Országgyűlés. Ugyanakkor nemmel szavazott az ellenzék az egészségügyi válsághelyzet kihirdetését lehetővé tevő törvényre, de ez is átment 135 igennel, 54 nemmel és 3 tartózkodással.

A különleges jogrend „visszaadása” azonban nem jelenti azt, hogy a korábban, a rohamtempóban meghozott törvények is hatályukat vesztenék, Orbán Viktor lényegében kimazsoláztatta a neki fontos különleges jogszabályokat, és azok megmaradnak ezután is.

Ugyanakkor Orbán kommunikációs szinten nagyon jól jár a különleges jogrend visszaadásával, hiszen egyfajta bizonyítékként felhasználhatja az őt autokrácia kiépítésével vádolókkal szemben.

Az új rendnek Gulyás Gergely és Kocsis Máté igyekezett megágyazni a keddi parlamenti ülésen: Gulyás azt mondta, mindenkit köszönet illet, aki részt vett a járvány elleni védekezésben, létrejött a nemzeti egység, még ha ebben a baloldal nem is vett részt. A politikai életben nem sikerült egységet létrehozni.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közölte: Magyarország sikeresen védekezett, nem lett tömeges a járvány. Ennek három oka van: a kiválóan felkészült szakemberek tudása, az emberek fegyelmezettsége, amellyel betartották az operatív törzs kéréseit, továbbá az, hogy a kormány időben hozta meg a szükséges döntéseket, gyorsan cselekedett.

Mit adott vissza Orbán?

A különleges jogrend visszaadásával megszűnt a különleges jogszabályok 15 napon túli érvényessége, ezért hozták március 30-án a koronavírus-törvény néven is ismert felhatalmazási törvényt. Orbánék avval érveltek, a járvány idején nem biztos, hogy 15 naponta össze tudnak ülni a képviselők, így a meghozott rendkívüli jogszabályok legyenek határozatlan idejűek. 

A dolog ott lett először furcsa, amikor egy sor, a járványhoz semmilyen szinten nem kapcsolódó jogszabályt is gyorsan keresztülveretek az Országgyűlésen, olyanokat, mint a transzneműek nemváltását megakadályozó törvény, vagy ingatlanok átadása Schmidt Mária alapítványának.

Így érveltek a magának a különleges jogrend határozatlan érvényűsége mellett is, ezért sem voltak hajlandóak 3 hónapos zaradékot tenni a törvénybe. Pontosabban azért nem, hogy a politikai show folytatódjon, és a kormány az ellenzék nélkül „harcolhasson” a koronavírus ellen. A záradék egyébként június 30-án járt volna le.

Milyen extra jogai maradnak Orbánnak és kormányának?

Az egészségügyi válsághelyzet kihirdetése akkor indokolt, ha

 • nemzetközi szintű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet alakul ki;
 • az emberek életét, testi épségét vagy az egészségügyi ellátást veszélyezető helyzet alakul ki.

Az egészségügyi válsághelyzet hatálya 6 hónap lesz, az ország bármely területére elrendelhető, operatív törzsestül, mindenestül, de annak időtartamát a kormány meghosszabbíthatja, akárcsak a migráció miatti válsághelyzetét, ami már több mint 4 éve tart.

A válsághelyzet meghosszabbításához ráadásul parlamenti felhatalmazás sem kell majd, elég csak az Országgyűlés egészségügyi Népjóléti bizottságának beszámolni.

Egészségügyi válsághelyzet idején korlátozható

 • minden olyan intézmény és létesítmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely járvány terjedését elősegítheti,
 • az üzletek működése, nyitva tartása, egyes termékek árusítása, fogyasztása,
 • a személyforgalom, az áruszállítás,
 • az emberek személyes érintkezése,
 • az intézménylátogatás,
 • az egyes területek elhagyása,
 • egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

A legfontosabb rész a törvényben az, hogy bár a kormányt arányos joggyakorlásra kötelezi a jogszabály, de ezután is lehetőség lesz egészségügyi veszélyhelyzet elrendelésére, ekkor, a járvány megfékezése érdekében a kabinet

„rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat”.

Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója a hvg.hu-nak korábban azt mondta „ez a mostani törvény »tered ad az önkénynek«, a felhatalmazási törvény visszavonását csak látszatintézkedésnek nevezte, mert ez a mostani jogszabály is a kormány lehetőségeinek a kiterjesztéséről szól”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügyi válsághelyzet járvány koronavírus negyedik Orbán-kormány Orbán Balázs

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés