Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Teljesen magyar nyelven oktató óvodát építenek Szabadkán, agyondicsérték az Orbán-kormányt az alapkőletételen
Túl a városon 2020. június 16. 17:00

Teljesen magyar nyelven oktató óvodát építenek Szabadkán, agyondicsérték az Orbán-kormányt az alapkőletételen

Az óvoda száz gyerek befogadására alkalmas lesz, az alapkövet kedden rakták le a vajdasági városban.

Hirdetés

A teljesen magyar nyelven oktató szabadkai intézményben három óvodai és két bölcsődei csoport kap helyet várhatóan már jövőre. Az óvoda az Újvidéki Egyetem Szabadkán működő Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának gyakorlóóvodája is lesz.

A szabadkai magyar óvoda keddi alapkőletételénél Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke nem győzte dicsérni az Orbán-kormányt, a többi között arról beszélt, hogy „ha vannak olyan emberek, akik hisznek a jövőben, akkor lesz is jövő”. Mint mondta, „Magyarországnak ma olyan nemzeti kormánya van, amely az egész Kárpát-medencében a magyar közösségek, a magyar családok mögött áll, és támogatja azokat, hogy gyermeket vállaljanak, jövőt építsenek szülőföldjükön.” Hozzátette, hogy Szerbiában a Vajdasági Magyar Szövetség az a politikai erő, ami úgyszintén a magyar közösségek és a magyar családok mögött áll és erősíti azokat.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hasonlóképpen folytatta, így többek között arról beszélt, hogy „a vajdasági magyar közösség egymásba kapaszkodva erőteljes kísérletet tesz annak érdekében, hogy megváltoztassa a saját sorsát. Mindez pedig csak úgy lehetséges, hogy Magyarországnak olyan nemzeti kormánya van, mint amilyen az utóbbi tíz évben volt”.

Mint mondta, a magyar kormány támogatása teszi lehetővé azt, „hogy a szülőföldünkön magyarként boldoguljunk, hogy megfordítsuk a sorsunk kerekét, hogy ne csak büszkék legyünk a nemzethez tartozásunkra, hanem megmutassuk, hogy ez a büszkeség mivel, mennyivel és hogyan jelent többet”.

Szabadkán eddig nem volt teljesen magyar nyelvű óvoda, az iskoláskor előtti intézményekben magyar, szerb vagy vegyes csoportok indultak. A Vackor nevű intézmény felépítése a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának részeként valósul meg, a tervek szerint jövőre készülhet el. 

Az utóbbi három évben az Orbán-kormány a Vajdaságban csaknem egymilliárd forintot fordított óvodafejlesztésre. Ebből az összegből létrejött hat óvodai szórványközpont, felújítottak és működtetnek három szórványóvodát, körülbelül 50 intézmény kapott egyszeri támogatást, emellett pedig minden magyar óvodai csoport kapott magyar jellegű játszósarkot, és a legtöbb helyen EU-konform játszóteret is építettek.

Azokon a helyeken, ahol a gyerekek nem tudtak eljutni az óvodába, kisbuszokat vásároltak, hogy azzal szállítsák őket, és ezzel is elősegítsék a magyar nyelvű csoportok fennmaradását. A fejlesztések eredményeként több mint száz új óvodai férőhely jött létre.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyerekek határon túli oktatás Orbán-kormány óvoda Vajdaság Vajdasági Magyar Szövetség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés