Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 15. 18:32 Forrás: MTI

Koronavírus: járványügyi bevetési egységek lesznek

A járványügyi készenlét pillére lesz a járványügyi bevetési egység – mondta Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szervezet eligazító ülésén.

Hirdetés

A Rendőrségi Igazgatási Központ Auditóriumában, az országos rendőrfőkapitányok portré alatt, lásd nyitóképünket, a XIII. kerületi Teve utcában az ezredes rámutatott: azzal, hogy a védekezés új fázisába lépett, új szervezeti egységek és együttműködési formák is szükségesek, hogy „felkészüljünk a járvány további támadására” és továbbra is „fenntarthassuk a hatékony védekezési képességünket”.

A járványügyi bevetési egységről szólva elmondta: a kormány döntése alapján ez a szervezet fog részt venni az elsődleges feladatok végrehajtásában és támogatást nyújt az illetékes hatóságoknak. A hatfős egységet Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos vezeti, tagja

  • Jackovics Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője,
  • Cseh Krisztián, az országos kórházfőparancsnoki támogató törzs vezetője,
  • Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója,
  • Lénárt Endre, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ helyettes főigazgatója,
  • valamint Miklovich János, a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának parancsnoka.

A védekezésbe bevonhatják a területileg illetékes védelmi bizottságban részt vevő szervezetek kijelölt állományát, a területileg illetékes kórházparancsnokokat, valamint a vegyivédelmi zászlóaljat is.

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos, a járványügyi bevetési egység vezetője Lakatos Tibor ezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője eligazítását hallgatja (fotók: MTI/Kovács Tamás)

Szabó Enikőnek a járványveszéllyel érintett területen, objektumnál, létesítménynél az értesítéstől számított hat órán belül meg kell jelennie, tájékozódnia kell a helyszíni állapotokról, létesítmény esetén pedig fel kell vennie a kapcsolatot az intézmény vezetőjével. Jogosult azonnali korlátozó intézkedések bevezetéséről dönteni, például látogatási tilalmat, kijárási tilalmat, területlezárást, kijárási korlátozást rendelhet el, illetve határozhat az egyéni védőeszközök felhasználásának rendjéről, az egészségügyi személyzet átrendeléséről, valamint fertőtlenítéseket is elrendelhet. Neki kell kialakítania a helyszíni vezetési pontot, meg kell szerveznie az együttműködést, valamint rendszeresen tájékoztatnia kell az ügyeleti központot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Lakatos Tibor operatív törzs pandémia világjárvány járványügyi bevetési egység Szabó Enikő
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés