Hirdetés
Szegeden 2020. június 15. 14:03

Itt a SzegedPay: gyorsan, biztonságosan fizethetünk a mobilunkkal

SzegedPay néven, az országban elsőként vezetik be az önkormányzati intézményeknél a QR-kódos fizetési lehetőséget. Szeged korábban is élen járt a készpénzmentes fizetés népszerűsítésében: többek között a parkolásnál, valamint a buszokon és villamosokon jegyvásárlásnál is lehetővé tették a bankkártya használatát. Mától pedig a nyári táborokat mobiltelefonnal is be lehet fizetni.

Hirdetés

Szeged közgyűlése négy éve, 2016-ban fogadta el az Okos Város Koncepciót, amelynek egyik központi eleme a készpénzmentes fizetési megoldások fejlesztése a városi szolgáltatásokban.

– Ennek keretében telepítettük az új parkoló automatákat, kerültek az országban elsőként a buszokra és villamosokra bankkártyás fedélzeti jegyautomaták, és vezettük be az iskolai ebéd befizetéseknél azt az online rendszert, amelyet ma már a szülők 70 százaléka vesz igénybe. Az azonnali fizetés banki hátterének megteremtését követően pedig az országban elsőként mától ebbe az irányba bővítjük a készpénzmentes fizetési szolgáltatások körét – jelentette be Nagy Sándor alpolgármester.

Az azonnali fizetési rendszert a Magyar Nemzeti Bank döntése alapján márciustól vehetik igénybe a hazai bankok ügyfelei. Erre számos kiegészítő szolgáltatás épülhet, ezek egyike az MNB által kidolgozott QR kód szabványra épülő fizetés. Magyarországon elsőként a szegedi önkormányzat vezet be QR kódos fizetési megoldást. A rendszert a város számlavezető bankja, a Raiffeisen az önkormányzat informatikai cégével, a Ritekkel együttműködve fejlesztette ki SzegedPay névvel. Az új szolgáltatás a bank lakossági ügyfelei számára a myRaiffeisen alkalmazás használatával már most elérhető, a többi hazai bank pedig folyamatosan vezeti majd be a QR kódos fizetési formát.

A SzegedPay használatával mától elsőként a Szent-Györgyi Albert Agóra nyári táborait lehet befizetni, de hamarosan a Szegedi Sport és Fürdők webáruházában értékesített szolgáltatásait is ki lehet majd egy mobiltelefon segítségével is egyenlíteni. A Ritek pedig már elindította a fejlesztést, hogy az önkormányzat egyik legnépszerűbb szolgáltatása, az iskolai közétkeztetés online befizetése is teljesíthető legyen QR kóddal az Etelka portálon keresztül. A rendszer egyelőre a Raiffeisen ügyfeleinek tesztüzemben működik, júliustól pedig más hazai nagybankok is csatlakoznak majd hozzá.

(fotók: Iványi Aurél)

– Az új szolgáltatás igénybevételéhez a cégek webshopjában vásárlóknak a fizetés megkezdése előtt egy, az MNB által szabványosított adattartalmú QR-kód jelenik meg, amelyet a vevőnek saját bankja telefonos alkalmazásával kell beolvasnia. A tranzakció adatainak ellenőrzését követően a vevő az alkalmazásban jóváhagyja az átutalást, ami 5 másodpercen belül teljesül is – ismertette a rendszer működését Nagy Sándor.

Az alpolgármester beszélt a QR kódos fizetés előnyeiről is.

  • Gyors, mert nem kell kártyaadatokat beírni, a vásárlás 5 másodperc alatt lezajlik
  • Biztonságos, mert semmilyen banki adatot nem kell megadni.
  • Kényelmes, mert a vásárlók számlavezető bankjuk megszokott mobilalkalmazását. használhatják.
  • Pontos, mert minden információt a QR-kód tartalmaz, nincs tévesztési lehetőség.

A szegedi önkormányzat a program sikere esetén tervezi a SzegedPay bővítését, folyamatosan bővítve az így kifizethető szolgáltatások körét.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Nagy Sándor qr-kód SzegedPay Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés