Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ilyen nincs és mégis van: Izrael elkezdi építeni a Donald Trumpról elnevezett települést a Golán-fennsíkon
Túl a városon 2020. június 15. 07:00

Ilyen nincs és mégis van: Izrael elkezdi építeni a Donald Trumpról elnevezett települést a Golán-fennsíkon

Erről még tavaly döntöttek, rögtön azután, hogy az amerikai elnök elismerte az izraeli fennhatóságot a fennsík fölött.

Hirdetés

Benjámin Netanjahu miniszterelnök bejelentette az izraeli kormány vasárnapi ülésén, hogy megkezdődik a Trumpról elnevezett falu építése – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap. Az 1967-ben Szíriától elfoglalt és 1981-ben törvény által annektált Golan-fennsíknak stratégiai jelentősége van.

„Ma megkezdjük a gyakorlati lépéseket a Ramat Trump nevű falu létrehozására a Golán-fennsíkon, ami fölött Trump elnök elismerte az izraeli szuverenitást”

– idézte a miniszterelnöki hivatal a kormányfő szavait.

A Netanjahu-kormány már 2019 májusában, éppen az áprilisi választások előtt, az izraeli média szerint „választási ajándékként”, bejelentette, hogy lakóközösséget hoz létre a fennsíkon az Egyesült Államok elnökének tiszteletére. Ünnepséget is tartottak a falu leendő helyén, ahol leleplezték a Ramat Trump (Trump-magaslat) névtáblát.

Az egyik kereskedelmi tévé értesülései szerint jelenleg az amerikai kormányzat azt kéri Netanjahutól, hogy csak akkor hajtsa végre a Trump-tervben szereplő, és július 1-jére tervezett ciszjordániai annektálást, ha ebben a kérdésben egyetértés születik a kormánykoalíció tagjai között.

A Kék-fehér párt élén álló Beni Ganz védelmi miniszter azonban csak abban az esetben támogatja a lépést, ha ez nem veszélyezteti az ország nemzetközi kapcsolatait, elsősorban Jordániával, amivel Izrael 1994-ben békemegállapodást kötött. Jordánia és több arab állam azonban tiltakozik a tervezett annektálás miatt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok Benjamin Netanjahu Donald Trump Egyesült Államok Izrael Szíria
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés