Hirdetés
Hirdetés
Színes 2020. június 15. 06:00

Tizenötezer éves, halászathoz használt horgokat találtak izraeli régészek


Hirdetés

Az észak-izraeli Tel Cháj főiskola tudósainak cikke szerint húsz darab, halcsontból készített horgot találtak, mellettük kőből készített súlyokat, valamint halcsontokat, köztük egy 2,5 méter hosszú hal maradványait – a cikk a Paleoanthropology című tudományos lapban jelent meg.

Az izraeli Tudományos Alapítvány által támogatott kutatás a Hula-tó partjánál létrejött Natúf-kultúrát vizsgálta, ami ebben a térségben i.e. 15000 és 11500 között állt fenn.

A régészek szerint az egykori horgászat kifejezetten hasonlított a maira, csak a csontból készült horgokhoz állati vagy növényi eredetű horgász-zsineget rögzítettek. A natufiak igen magas színvonalú horgokat készítették, és vékony, de erős zsineget is szőttek hozzájuk.

A súlyokkal az általuk szőtt halászhálókat és csapdákat merítették a vízbe. Vannak kis, kerek, bazalt-, vagy mészkőkavicsból készített súlyok, hosszabb kövekből faragott darabok is beléjük vésett nyílással a horgászzsinór számára, és találtak nyolcas formára csiszolt mészköveket, amik a zsinór csúszását akadályozták.

A tanulmány szerint a vízlelőhely hozzájárult az emberi történelem egyik legfontosabb folyamatához, ami a kiscsoportos, vadászó-gyűjtögető életmódtól a nagyobb, állandó közösségekben való letelepedéshez vezetett.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: horgász horgászat Izrael régészet történelem tudós tudósok
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés