Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Összecsapások Londonban: rasszizmusellenes és radikális jobboldali csoportok csaptak össze, több mint száz tüntetőt vettek őrizetbe
Túl a városon 2020. június 14. 13:46

Összecsapások Londonban: rasszizmusellenes és radikális jobboldali csoportok csaptak össze, több mint száz tüntetőt vettek őrizetbe

Winston Churchill szobrát be kellett deszkázni, nehogy megint megrongálják.

Hirdetés

A Scotland Yard vasárnap reggeli adatai szerint több mint száz demonstrálót vettek őrizetbe a szombaton kezdődött, hajnalba nyúló és sok helyen erőszakossá fajult londoni megmozdulások résztvevői közül. A demonstrációkon rasszizmusellenes és radikális jobboldali csoportok csaptak össze, de mindkét tábor többször összetűzésbe került a nagy erőkkel felvonult rendőri alakulatokkal is.

Szélsőjobboldali szerveződések, köztük a legnagyobb radikális csoport, a Britain First tagjai a hazafias emlékművek megvédéséért hirdették meg a demonstrációjukat, több ezren meg is jelentek a londoni parlament előtti téren, ahol szinte azonnal összecsaptak a rendőrökkel, akiket üvegekkel, kövekkel, petárdákkal dobáltak.

A tüntetés meghirdetett célja arra utalt, hogy rasszizmusellenes tüntetők egy héttel korábban, George Floyd halála ellen tiltakozó megmozdulásukon a nyugat-angliai Bristolban ledöntötték és a kikötő vizébe dobták Edward Colston, egykori angol rabszolgakereskedő szobrát. A Bristolban született Colston 1680-ban a Nyugat-Afrikából az amerikai kontinensre irányuló angol rabszolgakereskedelem monopóliuma, a Royal African Company tagja, 1689-ben alkormányzója lett. A II. Károly király alapította Royal African Company becslések szerint legalább 85 ezer afrikai rabszolgát, köztük nőket és gyerekeket szállított Amerikába.

A 46 éves, fekete bőrű Floydot május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás közben a földre teperte és egyikük percekig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy a férfi többször is jelezte, hogy nem kap levegőt. Floyd a kórházba szállítás után meghalt.

Az incidens miatt kezdődött nagy-britanniai tüntetéssorozat Londonra is kiterjedt, és a tiltakozók a múlt héten Sir Winston Churchill szobrát is megrongálták: festékszóróval azt írták a londoni parlamenttel szemben emelt szobor talapzatára, hogy az egykori brit miniszterelnök is rasszista volt. A mostani hétvégi tüntetések előtt a hatóságok védőburkolattal látták el Churchill szobrát.

A Scotland Yard vasárnapi adatai szerint a több mint száz őrizetbe vett tüntető mellett hat rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett. A londoni rendőrség közleménye szerint a tüntetők közül sokan kifejezetten rendbontás és károkozás céljával vettek részt a demonstrációkon, és nem tettek eleget annak az előírásnak, ami szerint a tüntetéseket szombaton este 5 óráig be kellett volna fejezni.

Boris Johnson miniszterelnök a Twitteren közzétett üzenetében azt írta, hogy a rasszista huliganizmusnak nincs helye a brit utcákon, és aki rendőrökre támad, a törvény teljes erejével találja szembe magát. Johnson szerint Winston Churchill szobra folyamatos emlékeztetőként szolgál arra, hogy az egykori miniszterelnök mi mindent tett az ország és egész Európa fasiszta és rasszista zsarnokságtól való megmentéséért. Emma Soames, Churchill unokája a BBC rádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy ha a tüntetések folytatódnak, néhai nagyapjának szobrát jobb lenne múzeumban elhelyezni. Szerinte Winston Churchill összetett történelmi személyiség volt, és nyilvánvalóan voltak olyan nézetei, amik ma elfogadhatatlanok, akkoriban azonban szerinte nem voltak feltétlenül azok.

A The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lap értesülése szerint 125 alsóházi képviselő támogatásával hamarosan olyan törvénytervezet kerül a parlament elé, ami akár tíz év szabadságvesztés kiszabását is lehetővé tenné a háborús áldozatok és történelmi személyiségek emlékműveinek, szobrainak megrongálóira.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Anglia demonstráció Egyesült Királyság George Floyd London szobor tüntetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés