Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 12. 21:40 Forrás: KSH

Több mint harmadával zuhant az ipari termelés áprilisban

Idén áprilisában az ipari termelés volumene 36,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 36,6 százalékkal csökkent.

Hirdetés

A koronavírus-járvány gazdasági hatása is jelentős ebben az időszakban: a gyártás átmeneti, teljes vagy részleges leállása miatt a járműgyártás termelése kiugró mértékben, ötödére esett. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása csak kisebb mértékben szűkült, a gyógyszergyártás termelése pedig közel ötödével bővült – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az ipari export 43 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 15 százalékát képviselő járműgyártás kivitele kiugróan, 77 százalékkal, míg a 19 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 23 százalékkal esett vissza.

Az ipar belföldi értékesítése 18,6, ezen belül a feldolgozóiparé 25 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (94 százalékot) képviselő feldolgozóipar termelése 38, a csekély súlyú bányászaté 39 százalékkal visszaesett. Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 4,4 százalékkal csökkent.

Ötödére esett vissza a járműipar

A feldolgozóipari termelés 10 százalékát képviselő járműgyártás a legnagyobb mértékben, 80 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A feldolgozóipari termelés 13 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21 százalékkal csökkent. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 6,9 százalékkal nőtt, ugyanakkor a kisebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipari termelésből 16 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását kevésbé érintette a járvány. A termelés volumene 7,9 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

A legnagyobb súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 17,2 százalékkal visszaesett, míg a második legjelentősebb takarmánygyártás 8,6 százalékkal emelkedett. Összesen öt alágazatban csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 31 százalékkal az italgyártásban.

Csak a gyógyszergyártásban mértek növekedést: áprilisban 19,4 százalékkal több gyógyszer készült, köszönhetően annak, hogy a járvány miatt a hazai, mind a külpiaci kereslet is kedvezően alakult.

A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 25, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 28 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

A legkisebb mértékben, 5,2 százalékkal a villamos berendezés gyártása csökkent.

Az első négy hónapra 9,2 százalékos a visszaesés

Idén január–áprilisi időszakban Az ipari termelés 9,2 százalékkal visszaesett. Az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások volumene 10,6, míg a 37 százalékot képviselő hazai értékesítésé 5,9 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés csak Pest régióban (3,4 százalékkal) és Észak-Alföldön (2,7 százalékkal) nőtt. A többi régióban 3,8 és 17,9 százalék közötti volumencsökkenést mértek, a legnagyobb mértékűt Nyugat-Dunántúlon.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaság gazdasági válság ipar járvány koronavírus termelés visszaesés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés