Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. június 12. 17:07

Shien és Tao kis binturongnak adott életet Szegeden

A most tavasszal világra jött kicsi már a tizenegyedik a Szegedi Vadasparkban. Legifjabb lakójukat is láthatják már látogatók a kifutójukban.

Hirdetés

Shien és Tao. Gyakorlott szülők, hiszen már összesen 11 kicsi született a Szegedi Vadasparkban. Ez a szám igazán kiemelkedő, binturong azonban nem ennyire gyakori állat, az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartott  délkelet-ázsiai emlősnek kb. 160 egyede él a kontinens állatkertjeiben.

Magyarországon kifejezetten ritka, hiszen a Szegedi Vadasparkon kívül csak egy állatkert tartja

– olvasható a Vadaspark közleményében.

Érdekesség, hogy a binturongok illata a pattogatott kukoricára emlékeztet. A nevüket egyébként megpróbálták helyettesíteni a nyestmedve, medvenyest, sőt a medvemacska elnevezésekkel, de egyik sem ragadt meg a köztudatban. Szerencsére, hiszen a binturong az egyik legnagyobb méretű cibetmacska-féle, azaz sem nem nyest, sem nem medve, de még csak nem is macska.

A binturongok a fákon töltik idejük legnagyobb részét, bár nálunk előszeretettel fekszenek a dobozaikban, akár egy igazi macska. A fákon való biztonságos közlekedésüket nagyban segíti az emlősök körében is ritka képességük, hogy a farkukkal kapaszkodni is tudnak.

Bár a ragadozók rendjébe tartoznak, és szívesen el is fogyasztanak kisebb állatokat, a táplálékuk többnyire gyümölcsből áll. Sajnos rájuk mi, emberek vagyunk veszélyesek, hiszen sok helyen elfogyasztják, de befogják őket házi kedvencnek is. Emiatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai alapján a helyzete sérülékeny.

Kíváncsi természet (fotók: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: binturong Szegedi Vadaspark
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés