Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Koronavírus-járvány: az Európai Bizottság a tagállamok jóváhagyását kéri, hogy előzetesen oltóanyagot vásárolhasson
Túl a városon 2020. június 12. 07:54 Forrás: MTI

Koronavírus-járvány: az Európai Bizottság a tagállamok jóváhagyását kéri, hogy előzetesen oltóanyagot vásárolhasson

Az EU az előállításhoz szükséges beruházások jelentős részét előre kifizetné, azzal a feltétellel, ha a gyártó biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll.

Hirdetés

A költségeket az Európai Unió vészhelyzeti alapjából finanszíroznák, amelynek költségvetése jelenleg 2,4 milliárd euró, de a tagországok kormányai kiegészítő támogatást nyújthatnak a büdzséhez. A terv részeként a bizottság javaslatot tesz a géntechnológiával módosított organizmusokat tartalmazó oltások kidolgozására vonatkozó szabályozási követelmények ideiglenes enyhítésére is.

A klinikai tesztelés alatt álló oltóanyagok elvileg már megvásárolhatóak, kivéve azokat, amelyeket kizárólag az Egyesült Államokban gyártanak, miután Washington korábban jelezte, hogy az ott gyártott vakcina addig nem vihető ki külföldre, amíg belföldön szükség van rá.

A névtelenséget kérő tisztségviselők szerint amennyiben pénteken a tagállamok egészségügyi miniszerei támogatják az elképzelést, a brüsszeli testület jövő héten hivatalos javaslatot tesz a vakcinák beszerzésével kapcsolatban. Európában jelenleg a brit központú AstraZeneca és a GlaxoSmithKline, valamint a franciaországi Sanofi, míg az Egyesült Államokban a Pfizer, a Novavax, és a Johnson & Johnson a legnagyobb gyógyszercégek, amelyek koronavírus elleni oltóanyag-tesztelést folytatnak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság gyógyszer járvány koronavírus pandémia vakcina védőoltás világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés