Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Művház
 • Idén a Dugonics téren hirdette meg új évadának műsorát a színház – 13 premier, 7 továbbjátszás ősztől
Művház 2020. június 11. 21:32

Idén a Dugonics téren hirdette meg új évadának műsorát a színház – 13 premier, 7 továbbjátszás ősztől

Képriport
A világszerte legtöbbet játszott musicalt, a Chicagót is bemutatja következő évadában a Szegedi Nemzeti Színház. Jön Presseréktől A padlás, Alföldi Róbert pedig az 1984 főgonosza után ismét rendezni jön el hozzánk. A Dugonics téren hirdetett idén évadot a színház.

Hirdetés

A Szeged napi utcaszínházi akciójuk után ma este 7 órakor ismét utcára vonulnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei. A Dugonics téren zenés műsor keretében jelentették be a 2020/2021-es évad műsorát.

Barnák László főigazgató az előző, járványveszély miatt csonka évadról elmondta, közel hétszáz bérlettel többet adtak el az előadásokra, amelyeket 7900-zal többen, összesen 91 ezer 458-an láttak. Az előadások látogatottsága tovább nőtt, átlagosan 85 százalékos házak előtt játszhattak a művészek.

– A szegediek szeretik a kultúrát, nyitottak és hajlandóak áldozni is érte – mondta a főigazgató, mielőtt ismertette volna a következő évad műsortervét.

Három elmaradt bemutatót is pótolni kell ősszel

A korábbi évad 14 bemutatója helyett a következőben eggyel kevesebbet,

összesen 13 premiert terveznek a két játszóhelyen, ebből három az előző évadból jön át, mert a pandémiás helyzet miatt nem tarthatták meg eredeti időpontban a premiereket. Így az új évadban 5 színművet, 3 operát, 2 musicalt, 2 balettet és egy zenés krimiballadát láthatnak majd a nézők.

Az új évad mindkét játszóhelyen a tavaly elmarad bemutatókkal indul. A pandémiás helyzet miatt nem sikerült bemutatni tavasszal Orwell disztópikus színművét, az 1984-et, amit Magyarországon először Horgas Ádám állíthat színpadra. A nagyszínházban ugyancsak elmaradt az eredetileg Szabó István rendezésében meghirdetett Wagner opera, a Tannhäuser bemutatója, az Oscar-díjas rendező már jóval a premier előtt lemondta az előadást, így ősszel az opera koncertírozott változatát mutatják be.

A Kisszínházban még a főpróbáját is megtartották Pintér Béla és Darvas Benedek zenés krimiballadájának, a Parasztoperának, de a veszélyhelyzet kihirdetése miatt a bemutatóra már nem kerülhetett sor. Ősszel ezt is pótolják.

Mária országát Alföldi Róbert állítja színpadra 

A prózai bemutatók közül a nagyszínház ad majd otthont Székely Csaba Mária országa című színművének, aminek rendezésére Alföldi Róbertet kérték fel. A Kisszínház három prózai premierje között szerepel Csehov egyik legismertebb műve, a Sirály, amit Barnák László állít színpadra. A „k2-es fiúk”, Benkó Bence és Fábián Péter Lúdas Matyi újragondolásuk után a következő évadban egy Peter Shaffer darabbal, a Black comedy című vígjátékkal térnek vissza Szegedre. 

Szikszai Rémusz Martin McDonagh kortárs angol drámaíró fekete komédiáját, a Nagyon, nagyon, nagyon sötét anyag magyarországi ősbemutatóját rendezi majd a Kisszínház deszkáira.

Juronics Tamás Mozart operáját a Szöktetés a szerájbólt állítja színpadra, Toronykőy Attila pedig felújítja Kovalik Balázs egy 1995-ös nagysikerű operarendezését, a Turandotot.

Két nagyszabású musical is színesíti a nagyszínház kínálatát a jövő évadban. Méhes László Jászay Mari-díjas színész, a Komáromi Jókai Színház főrendezője Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter félig mese, félig musical darabját, A padlást állítja színpadra. Horgas Ádám főrendező pedig a világszerte legtöbbet játszott musicalt, a Chicagót rendezi meg a hazai deszkákon.

Juronics Tamás a járvány lélektani hatását boncolgatja a tánc nyelvén

A hagyományokhoz híven a következő évadban is két bemutatót tervez a Szegedi Kortárs Balett. Az év végén a Kisszínházban mutatják be Juronics Tamás új koreográfiáját Blue címmel, amely a járvány lélektani hatását boncolgatja a tánc nyelvén.

Bartók Béla Concertójára jövő tavasszal készít új koreográfiát a Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas művészeti vezetője, az est második részének rendezésére pedig az olasz vendégkoreográfus, Enrico Morelli kapott meghívást.

Ősztől visszatérnek a színház legnépszerűbb előadásai. A nagyszínházban ismét látható lesz a Mágnás Miska, a Matyi elszabadul és a Valahol Európában. A Kisszínház sikerdarabjai közül a Virágot Algernonnakot, az Időfutárt, az Illatszertárt és a Johannát viszik át a következő évadra.  

A nyilvános műsorhirdetésre, amelyen a színház tavalyi sikerdarabjaiból hangoztak el részletek, szinte az egész Dugonics tér megtelt. 

Az egyórás műsorban közreműködött Horák Renáta, Ágoston Katalin, Vajda Júlia, Károlyi Krisztián, Ferenczy Orsolya, Szélpál Szilveszter és Szilágyi Annamária.

Közreműködött Koczka Ferencz karnagy, az Arany-Ezüst kvartett, valamit a Szegedi Nemzeti Színház ének- és tánckara.

Színházi bemutatók – 2020/2021-es évad

Nagyszínház

 • George Orwell: 1984 – színmű
  Rendező: Horgas Ádám
   
 • Richard Wagner: Tannhäuser – opera, koncert
  Rendező: Toronykőy Attila
   
 • Presser – Sztevanovity – Horváth: A padlás – félig mese, félig musical
  Rendező: Méhes László
   
 • W. A. Mozart: Szöktetés a szerájból – opera 
  Rendező: Juronics Tamás
   
 • Kander – Ebb – Fosse: Chicago – musical
  Rendező: Horgas Ádám
   
 • Puccini: Turandot – operafelújítás
  Rendező: Kovalik Balázs –Toronykőy Attila
   
 • Bartók Béla: Concerto – Szegedi Kortárs Balett 
  Koreográfus: Juronics Tamás, Enrico Morelli
   
 • Székely Csaba: Mária országa – színmű
  Rendező: Alföldi Róbert

Továbbjátszások: Mágnás Miska, Matyi elszabadul, Valahol Európában

Kisszínház

 • Pintér Béla – Darvas Benedek: Parasztopera – zenés krimiballada
  Rendező: Keresztes Attila
   
 • Csehov: Sirály – színmű
  Rendező: Barnák László
   
 • Szegedi Kortárs Balett: Blue
  Koreográfus: Juronics Tamás
   
 • Peter Shaffer: Black comedy – vígjáték
  Rendező: Benkó Bence, Fábián Péter
   
 • Martin McDonagh: Nagyon, nagyon, nagyon sötét anyag – fekete komédia
  Rendező: Szikszai Rémusz

Továbbjátszások: Virágot Algernonnak, Időfutár, Illatszertár, Johanna 

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1984 2020/2021-es évad Alföldi Róbert Barnák László George Orwell Juronics Tamás Pintér Béla Szegedi Kortárs Balett Szegedi Nemzeti Színház