Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. június 11. 16:00

Ötleteket várnak, milyenek legyenek a szegedi zöldmegállók

Képriport
Zöldítsük a szegedi busz- és villamos megállókat! Ezzel a felhívással fordul az önkormányzat és a helyi közlekedési cég a szegediekhez. Ötleteiket július 10-ig várják, jutalom ellenében.

Hirdetés

Azok közé a szegediek közé sorolta a magát Mihálik Edvin, a közgyűlés Zöld város programért felelős tanácsnoka, aki mindennap használja a tömegközlekedést – fogalmazott a csütörtökön délután, az Aradi vértanúk terén a növényültetéssel egybekötött sajtótájékoztatón.  Pontosan tudja, milyen érzés kánikulában 5-10 percet várni egy busz- vagy villamos megállóban.

Élhetőbbé kell tenni Szegedet – mondta el rövid beszédében. Kitért rá, hogy a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) eddig is sokat tett ezért, egyebek mellett azzal, hogy bankkártyával válthatóak a tömegközlekedési jegyek és bérletek a járatokon és az automatáknál. 

Az utazási élmény a megállóban kezdődik, ezért is fontos, hogy ezeket zölddé tegyük. A növény- és faültetés négy célt is szolgál – részletezte Mihálik Edvin.

Beárnyékolja a megállót, hűti a környezetet, megköti a port és esztétikai élményt nyújt. A zöldpolitika célja a város élhetőbbé tétele – zárta szavait.

Féléve merült fel a megállók zöldítésének ötlete, amelynek első állomása az Aradi vértanúk téri villamosmegálló, ahol lilaakácokat ültetek – vette át a szót Nagy Sándor, városfejlesztéséért felelős alpolgármester. Ötletpályázatot hirdettek, amelyben arra kíváncsiak: mivel és hogyan tennének zölddé egy-egy megállót a szegediek.

Rajzzal, grafikával és leírással vagy ezek kombinációjával egyaránt elküldhetik ötleteiket és javaslataikat az SZKT-nak a pályázók. A feltétel csupán annyi, hogy amennyiben valaki rajzzal, grafikával és leírással nyújtja be ötletét, akkor annak terjedelme ne haladja meg a három A/4 oldalméretet. Csak leírás esetében ez két oldal legyen, míg a csak rajzok és grafikák esetében azt kérik, hogy azok férjenek el egy A/4-es oldalon.

A pályázatokat július 10-én 10 óráig várják a kezdeményezés honlapján vagy személyesen az SZKT székházában, a Deák Ferenc utca 31. szám alatt.

Kísérleti programról van szó, nyugat-európai példákat követve vágtak be a szegedi zöldmegálló megvalósításában a helyi közlekedési társaságnál – fogalmazott Majó-Petri Zoltán, az SZKT ügyvezető igazgatója. Bécs, Eindhoven és Sheffield hasonló, már megvalósult programjaira utalt a szakember, aki szerint a legfontosabb, hogy óvjuk és védjük a megállókban elültettet növényeket. 

Az Aradi vértanúk terén található villamos megállókba lilaakácot ültetett Nagy Sándor, Mihálik Edvin és Majó-Petri Zoltán. Utóbbi reményét fejezte ki, hogy az elültetett növények sokáig élhetnek, amihez mindannyiunk odafigyelése is szükséges.

B. P.

Nézze meg a Szeged Televízó híradós anyagát!

(Fotók: Iványi Aurél)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: környezetvédelem közösségi közlekedés Majó-Petri Zoltán Mihálik Edvin Nagy Sándor önkormányzat Szegedi Közlekedési Kft. SZKT Zöld város program
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés