Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. június 11. 12:36

Kisvárosnyi embert látnak el a Gáspár Zoltán utcai új orvosi rendelőkben

Képriport
Újabb állomásához érkezett az önkormányzat egészségügyi fejlesztési programja. Átadták az új orvosi rendelőket a Gáspár Zoltán utcában, ahol négy felnőtt és két gyermek háziorvos, négy fogorvos, valamint hat védőnő fogadja a betegeket, az 551 millió forintból megújul épületben.

Hirdetés

Botka László polgármester avató beszédében elmondta,

a beruházás megvalósítására az önkormányzat bruttó 300 millió forint európai uniós támogatást és bruttó 251 millió forint saját forrást fordított.

Az ingatlant úgy alakították át, hogy az épületrészekben az előírásoknak megfelelően elkülönüljenek a felnőtt, gyermek- és fogorvosi rendelők, valamint a védőnői szolgálat helyiségei. A polgármester hangsúlyozta, valamennyi itt dolgozó orvos és védőnő európai körülmények között végezheti munkáját. Együtt összesen egy kisvárosnyi, körülbelül 11 ezer embert látnak el.

Botka László kiemelte, ez a hatodik elkészült egészségügyi létesítmény a városban három év alatt. A program 2017-ben indult, ennek keretében megújult a Korondi utcai rendelőintézet, a Budapesti körúti rendelőintézet, Kiskundorozsmán felépült egy teljesen új egészségház, Tápén új védőnői szolgálatot alakítottak ki, és Béketelepen is megújult az orvosi rendelő. Ezekre a fejlesztésekre eddig 1,4 milliárd forintot fordított az önkormányzat és a tervek szerint folytatódnak az ehhez hasonló beruházások.

„Szeretnénk az alapellátásban dolgozó kiváló szakembereknek, orvosoknak, védőnőknek, fogorvosoknak, Szegedhez méltó, európai színvonalú biztosítani” – tette hozzá Botka László.

Az új rendelőépület négy felnőtt és két gyermek háziorvos, négy fogorvos, valamint hat védőnő munkájához, és ezzel együtt a körzet lakóinak egészségügyi ellátásához teremt korszerű körülményeket. Ezen a héten hat orvos kezdte el a munkát, jövő hét hétfőtől valamennyien itt rendelnek. A háziorvosok és a fogorvosok a József Attila sugárúti elavult rendelőből költöznek át, míg két gyermek háziorvos és négy védőnő a Csongrádi sugárúton lévő épületből érkezik, valamint az Ortutay utcából további két védőnő kezdi meg tevékenységét az új intézményben.

Régi óvóda épületében alakították ki az új, európai színvonalú létesítményt

A rendelők mindegyike akadálymentesen megközelíthető. Az épületeken belül is lehet akadálymentesen közlekedni, és minden egységhez akadálymentes vizesblokk is tartozik. A vakoknak és gyengén látóknak tájékoztató táblákat helyeztek ki Braille-betűs feliratokkal, a hallássérülteknek pedig indukciós hurokerősítő készüléket telepítettek.

Az épületeken energetikai korszerűsítést is végeztek: a homlokzatok, a tetők és a padlók hőszigetelést kaptak, kicserélték a nyílászárókat, a fűtési és világítási rendszert átalakították. Az épületek környezete is megújult. Járdákat építettek, kerékpártárolókat, a védőnői szolgálathoz babakocsi-tárolót hoztak létre. Egy mentőbeállót és 37 gépkocsiparkolót, ebből 4 akadálymentes, alakítottak ki. Az udvaron 24 fát ültettek, és körülbelül 560 négyzetméternyi területen füvesítettek.

A projektben orvosi eszközöket és bútorokat is beszereztek.

A védőnők a méhnyakszűréshez kaptak eszközöket, az orvosok telemedicinai adattovábbításra is alkalmas, új orvos-technológiai berendezésekhez jutottak, összesen bruttó 5,48 millió forint értékben. A várótermekbe új padokat, fogasokat, pólyázó asztalokat, a kiszolgáló egységekbe raktári polcokat és öltözőszekrényeket szereztek be bruttó 3,67 millió forintért.

A rendelők egy részében már dolgoznak az orvosok, de vannak olyanok, amelybe a hétvégén költöznek be. Seress Andrea fogszakorvos már rendel az új helyen. Pénteken szerelték le a berendezéseit a József Attila sugárúti rendelőben, a hétvégén szállították át és üzemelték be, így már hétfőtől tudta fogadni a pácienseit. Elmondta, a betegeknek nagyon tetszik a létesítmény, de még szokniuk kell az épület megközelítését. Azt hangsúlyozta, igazi európai körülmények között tudják fogadni a betegeket az új rendelőben.

Vannak orvosok, akik már az új rendelőben fogadják a betegeket

Kovács Éva gyermekgyógyász és kollégája két körzetben összesen 1800 gyermeket látnak el. A József Attila sugárúti rendelőben 15 évet dolgozott és az az épület már nem igazán volt alkalmas funkciójának ellátására. Ahogy fogalmazott, az új rendelőben méltó körülmények között tudják fogadni a betegeket. A doktornő elmondta, egy nap alatt költöztek át az új helyre, de hetekkel előtte már készülődtek, csomagoltak, hogy minden zökkenőmentes menjen. A betegeket a Facebookon és szóban is már hónapokkal ezelőtt tájékoztatták a költözésről, és így számukra sem jelent problémát, hogy új helyre kell menniük.

A körzet képviselője Tóth Károly elmondta: a József Attila sugárúton lévő korábbi orvosi rendelő már nagyon rossz állapotban volt és felújítása sokkal többe került volna. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a kiürült régi óvoda épületét alakítja át és ott hoz létre orvosi rendelőket. A képviselő kiemelte, a körzetben több fejlesztés is megvalósult az elmúlt évek során. Volt panelfelújítási program, korszerűsödött a tömegközlekedés, elkezdődött az oktatási intézmények korszerűsítése és most egy egészségügyi fejlesztés fejeződött be.

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László egészségügy felújítás Gáspár Zoltán utca orvosi rendelő
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés