Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 10. 14:01 Forrás: MTI

Kedves óriás: Houstonban elbúcsúztatták George Floydot

A texasi Houstonban kedden elbúcsúztatták a 46 évesen rendőri erőszak áldozataként meghalt 46 éves George Floydot. Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje nem volt jelen a szertartáson, de videóüzenetet küldött.

Hirdetés

Több százan gyűltek össze a houstoni The Fountain of Praise templomban, ahol a szertartáson csak meghívott vendégek vehettek részt. Egy nappal korábban azonban több ezren róhatták le kegyeletüket, mivel a Minneapolisban meghalt, de Houstonban felnőtt Floyd koporsóját már hétfőn délután felravatalozták. Akkor Texas állam republikánus kormányzója, Greg Abbott az első között hajtott fejet a ravatalnál.

A keddi templomi búcsúztatáson politikusok, hírességek – köztük Jamie Foxx színész – és polgárjogi aktivisták vettek részt, a családtagok, és barátok mellett. Énekek csendültek fel és beszédek hangzottak el.

A családtagok „kedves óriásként” emlékeztek Floydra, egykori iskolatársai pedig kosárlabdás tehetségét idézték fel.

Videóüzenetében Joe Biden együttérzéséről biztosította a családtagokat, az amerikaiakat pedig általában a megkülönböztetés elleni küzdelemre buzdította.

„Azzal kell megbirkóznunk, hogy e nemzet ígéretét túl sokaktól és túl sokáig megtagadták” – fogalmazott a demokrata elnökjelölt, leszögezve, hogy arról van szó „kik vagyunk, miben hiszünk, és ami talán a legfontosabb, hogy kik akarunk lenni”. Azt hangoztatta, hogy „az amerikai életet még mindig rendszerszerű durva bánásmód gyötri”.

Biden azt is mondta, hogy „nem fordíthatjuk el a fejünket a lelkünket megsebző fajgyűlölet láttán”.

A bibliai idézetekkel tűzdelt beszédben úgy vélekedett: „a nemzet meggyógyítható a sebzettségből”. „Itt az idő a faji igazságosságra” – fogalmazott. Szavait a templomban taps fogadta.

A fő búcsúbeszédet Al Sharpton tiszteletes, polgárjogi aktivista mondta el. A fajgyűlöletet „intézményes, rendszerszerű problémaként” írta le. Donald Trump amerikai elnököt bírálva „magas helyen lakozó gonoszságról” beszélt. "Ott ül és megpróbálja kitalálni, hogyan lehetne véget vetni a tiltakozásoknak, ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogyan lehet véget vetni a brutalitásnak. Összehívja a kabinetjét és megpróbálja kitalálni, hogy ez hogyan érinti majd a választásokat, ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogyan érinti ez a mindennapi életünket” – fogalmazott a pulpitusról Sharpton, aki többször is élt a „magas helyen lakozó gonoszság” kifejezéssel.

A tiszteletes utalt arra, hogy az elnök „aktív katonák bevetéséről beszélt, miközben nem volt egyetlen szava sem a gyilkos rendőr 8 perc 46 másodpercéről”. Derek Chauvin minneapolisi rendőr ugyanis május 25-én ennyi ideig térdelt az igazoltatás és a megbilincselés után George Floyd nyakán, aminek következtében Floyd már az ötödik percben életét vesztette.

Sharpton hangsúlyozta, hogy „ameddig a fekete élet ára nem lesz azonos a fehér életével, ezek a helyzetek folytonosan megismétlődnek majd”.

Donald Trump, aki „szomorúnak és tragikusnak” nevezte a rendőri erőszakot, egyébként május 29-én hozta nyilvánosságra, hogy korábban beszélt George Floyd családtagjaival. „Átérzem a fájdalmat, George családjának joga van ahhoz, hogy igazságot szolgáltassanak neki” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy Minnesota lakóinak „joguk van a biztonsághoz”. Később

a Twitteren Trump több alkalommal is arról írt, hogy a tüntetéseken megjelenő, szerinte „szervezett csoportoknak” nem szabadna árnyat vetniük Floyd emlékére.    

George Floydot a szertartás után a Houston egyik elővárosában lévő temetőben, édesanyja mellett helyezték örök nyugalomra.

Ezt nézze meg!

Donald Trump: George Floyd családjának joga van az igazsághoz – hírmagyarázattal
A Kreml szerint Moszkvának nincs köze az egyre fokozódó amerikai zavargásokhoz
Zavargások Amerikában: Trump keményebb fellépésre buzdította a szerinte gyenge kormányzókat
George Floyd halála: gyökeresen kiirtaná a nemzedékekre visszatekintő, rendszerszerű fajgyűlölet Minnesota kormányzója
Egy szegedi nő a családjával együtt tüntet New Yorkban a feketék jogaiért
George Floyd halála csak olaj volt a tűzre – mondja a New Yorkban dolgozó magyar mentős
Lakner Zoltán: Indulatok manipulálása
Augusztusban tömegmenetet tartanak George Floyd emlékére

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump George Floyd Joe Biden temetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés