Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 9. 12:39

Koronavírus: több mint 3 millió életet menthetett meg a bezárkózás Európában

A brit Imperial College London kutatócsoportja szerint „az áldozatok száma óriási lett volna” a kijárási korlátozások nélkül.

Hirdetés

Az Imperial College tudósainak kutatása 11 európai ország – Ausztria, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svájc és Svédország – korlátozásainak hatását elemezte az intézkedések kezdetétől május elejéig. Mintegy 130 ezer ember halt meg ezekben az országokban az időszak végére.

A kutatók betegségmodellezést végeztek, hogy megbecsüljék, hány áldozata lett volna az új koronavírus okozta Covid-19 betegségnek a korlátozó intézkedések nélkül. A tanulmányt ugyanaz a kutatócsoport készítette, amelyik az Egyesült Királyság bezárásokat elrendelő döntéseihez nyújtott segítséget.

A becslés szerint május 4-ig 3,2 millió ember halt volna meg, ha nem zárják be az intézményeket és nem kérik arra az embereket, hogy maradjanak otthon. Ez azt jelenti, hogy

körülbelül 3,1 millió életet mentettek meg a bezárások, ebből 470 ezret az Egyesült Királyságban, 690 ezret Franciaországban, 630 ezret Olaszországban – olvasható a Nature tudományos lap aktuális számában közölt jelentésben.

A számításokhoz feltevések is járulnak, amik befolyásolják a becslést. Feltételezik, hogy az új koronavírus veszélye miatt senki sem változtatna a viselkedésén a korlátozások nélkül, ami a halálozások emelkedését eredményezné. A tanulmány a kijárási korlátozások egészségi következményeit nem vette figyelembe, amikből talán évek alatt lehet felgyógyulni. 

A kutatók szerint az említett országok lakosságának legfeljebb négy százaléka fertőződött meg. Seth Flaxman, a kutatócsoport tagja a BBC-nek elmondta, „ez még csak a világjárvány kezdete”, a korlátozások lazításával a vírus újra terjedni kezdhet.

Szintén a Nature-ben jelent meg egy másik tanulmány, amit a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem tudósai készítettek és a kínai, dél-koreai, iráni, franciaországi és egyesült államokbeli korlátozások hatásait elemezte. Becslésük alapján a korlátozások mintegy 530 millió fertőzést előztek meg a vizsgált országokban. A kutatók szerint a korlátozások bevezetését közvetlenül megelőzően az esetszám kétnaponta duplázódott.

Solomon Hsiang, a tanulmány egyik szerzője szerint

a globális korlátozások „rövidebb idő alatt több életet mentettek meg, mint korábban bármikor”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány karantén koronavírus kutatás tudós tudósok védekezés világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés