Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 9. 07:26

Mérföldkőnek számít a gyógyszerészkamarai elnök Kásler Miklósnak címzett közleménye

Nem csak azért, mert helyreteszi az emberminisztert, mondván, a gyógyszerészek is egészségügyi dolgozók, hanem azért is, ahogyan igyekszik megvédeni magát az ilyenkor várható, igaztalan politikai támadásoktól.

Hirdetés

Hankó Zoltán szerint a gyógyszerészeknek is járna az 500 ezer forintos bérkiegészítés, mert a gyógyszertárak szakemberei az egészségügyi törvény és a gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében egészségügyi dolgozók, akik ráadásul egészségügyi intézményben dolgoznak, így joggal várták, hogy a „minden egészségügyi dolgozó” fogalomba ők is beletartoznak.

Kásler Miklós még március 20-án levelet írt a gyógyszerészeknek és gyógyszertárakban dolgozóknak, amiben az áll: „ebben az embert próbáló nehéz helyzetben [...] fokozottan számítunk az Önök helytállására, hiszen most valóban elengedhetetlen az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek az együttműködése. [...] A szakmai elhivatottság, amivel nap mint nap a betegek szolgálatában állnak, most még nagyobb értéket jelent. [...] Magyarország lakossága érdekében végzett lelkiismeretes munkájukat és kitartásukat előre is köszönöm”.

Hankó szerint nem igaz Kásler állítása, miszerint a gyógyszerész szakma 25 százalékos haszonnal dolgozna. A miniszteri rendeletben rögzített árrés 10 százalékos, és egyre több olyan gyógyszert forgalmaznak a gyógyszertárak, amelynek árrése még a beszállítónak kifizetendő összeg banki átutalási költségét sem fedezi. Eközben az ágazati átlagbér jóval a nemzetgazdasági átlag alatt van.

A kamarai elnök Kásler érvei közül azt is kritizálja, ami arra vonatkozik, hogy „a tulajdonosok közel egyharmada külföldi”. Hankó azt írja, „ha a gyógyszertárak tényleges tulajdonosi szerkezetével probléma van (van!), akkor az ágazati vezetés feladata a jogszabályi előírások érvényesítése mind a tulajdonlás, mind a gyógyszertár-működtetés területén. Évek óta hiába kérem a tárcától az ez irányú intézkedéseket”.

És ez még nem minden. Hankó olyan önvédelmet vet be a közleményében, amit szakmai szervezetek vezetőitől eddig még nem láthattunk ilyen nyíltan. A gyószerészkamarai elnök hangsúlyozza, hogy barát lenne, nem ellenség.

„Még mielőtt bárki félremagyarázná, szeretném tisztázni: írásom nem ellenzéki támadás. Magyar (pontosabban székely-magyar), nemzeti elkötelezettségű, hívő és konzervatív értékrendű ember vagyok, ráadásul egy olyan szakmai érdekvédelmi szervezet vezetője, amelyik 2010 óta ciklusonként megújított stratégiai partnere a Magyar Kormánynak.”

„Félreértés ne essék: kamarai elnökként és gyógyszerészként továbbra is elkötelezett vagyok a Kormánnyal kötött stratégiai együttműködés folytatása mellett. Egyébként is az elmúlt harminc év tapasztalatai alapján számunkra nincs is más alternatíva. De fontosnak tartottam azt is egyértelművé tenni: nagyobb kárt okoz az egyszeri juttatás elmaradásához kapcsolódó miniszteri kommunikáció, mint annak az összegnek az elvesztése, amit a gyógyszertári gyógyszerészek és (szak)asszisztensek a Kormány által ígért, »minden egészségügyi dolgozónak járó« egyszeri juttatásával reméltek.”

A Kásler-minisztérium az ATV-nek hétfőn azt közölte: a kórházi gyógyszerészek és a gyógytornászok is kapnak az egyszeri juttatásból.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kásler Miklós bérkiegészítés gyógyszertár Hankó Zoltán Magyar Gyógyszerészeti Kamara
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés