Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szerződésszegés miatt perli a radiológiai magánszolgáltató a Szegedi Tudományegyetemet
Szegeden 2020. június 8. 20:04 Forrás: Szeged Televízió

Szerződésszegés miatt perli a radiológiai magánszolgáltató a Szegedi Tudományegyetemet

Törvénytelenül mondta fel a Szegedi Tudományegyetem a velük kötött szolgáltatási szerződést az Affidea Magyarország Kft. szerint. A képi diagnosztikával foglalkozó cég még 2004-ben kötött 25 évre szóló megállapodást az egyetemmel.

Hirdetés

A szegedi egyetemmel kötött, 2029-ig szóló szolgáltatási szerződés ellenére lehúzott roló fogadja a betegeket a múlt hét vége óta ott, ahol 16 éven át az Affidea nevű magáncég végezte a vizsgálatokat.

Június elsejétől az SZTE felbontotta a megállapodást, maga végzi a röntgen, az ultrahang, a CT- és az MR-vizsgálatokat. Az Affidea ezért bírósághoz fordult.

„A radiológia visszaszerzése is folyamatban van...” – már 2019 januárjában ezt mondta az egyetem kancellárja a Szeged Televízió Szemközt című műsorában. Nem sokkal ezután, októberben egyoldalúan fel is mondta az SZTE az Affidea Magyarország Kft.-vel még 2004-ben kötött 25 évre szóló szerződést. A cég megtámadta a szerintük jogellenes felmondást, de ennek ellenére már nem tudják végezni eddigi munkájukat.

Kardos Lilla, az Affidea Magyarország Kft. vezető orvosigazgatója a Szeged Televíziónak azt mondta, május 31-én éjfélkor az egyetem minden lehetséges módon megakadályozta, hogy a betegek eljussanak hozzájuk, pedig ők még teljes létszámmal és működő gépparkkal rendelkezésre álltak: átirányították a telefonjainkat, és 31-én éjfél körül biztonsági őrök jelentek meg a bejárataiknál. „Gyakorlatilag ellehetetlenítették a betegellátásunkat” – tette hozzá az egészségügyi szolgáltató orvosigazgatója.

A cég dolgozóinak egy része ezek után kénytelen volt átszerződni az egyetemhez, csak így tud tovább dolgozni szakterületén. A többieket viszont nem tudja tovább foglalkoztatni a feladat nélkül maradt Affidea, így már szervezik a csoportos létszámleépítést.

A cég orvosigazgatója szerint nem sok esély van arra, hogy az egyetem olcsóbban tudná elvégezni azokat a feladatokat, amit az elmúlt 16 évben ők végeztek el, hiszen ők Magyarországon is több helyszínen, Európában pedig összesen 300 központban foglalkoznak képi diagnosztikával.

„Maga a gépbeszerzései, a szervizszerződései, fogyóanyag-beszerzései olyan mennyiségű gazdaságosságot tudnak jelenteni, amit egyedül, egy-egy kórház, akár egy egyetemi klinika is biztosan nem tud produkálni. Nem beszélve arról, hogy nagyon sok radiológussal van kapcsolatunk, hálózatban működnek; ha éppen szükséges, akkor a humánerőforrás pótlást belső erőforrásból meg tudjuk oldani”

– magyarázta a hatékonyságuk okát Kardos Lilla.

Szegeden napi 7-800, évente 300 ezer vizsgálatot végzett az Affidea, három műszakban és a hét minden napján. Ezt kell most pótolnia a Szegedi Tudományegyetemnek.

Az egyetem nem nyilatkozott az ügyben a Szeged Televíziónak, de kiadott közleményükben,

az egyetem azt írta képalkotó diagnosztikus vizsgálatra szóló előjegyzések rendszerét a korábbiakhoz képest jelentősen leegyszerűsítették. Nincs például szükség a páciens személyes megjelenésére az időpontok foglalásához.

A Szeged Televízió órákon át próbálta hívni a szegedi klinika mindkét telefonszámát, melyeken keresztül időpontot foglalhatnak a betegek, de nem vették fel: az egyik állandóan foglaltat jelzett, a másik érvénytelen szám a készülék szerint.

A televízió szerette volna megnézni az átszervezett Radiológia Klinika működését és a 4 milliárd 800 millió forintból megvásárolt műszereket, de kérésükre az egyetem nem válaszolt. Bár Palkovics László miniszter is megtekintette a beruházást, az innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatójára azonban nem hívták meg a Szeged Televíziót.

(nyitókép: Affidea) 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Affidea radiológia Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinika SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés