Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A kortárs művészet ünnepe a látó ember ünnepe – Úgy nyílt meg az idei Táblaképfestészeti Biennálé, ahogyan eddig még soha
Művház 2020. június 8. 15:30

A kortárs művészet ünnepe a látó ember ünnepe – Úgy nyílt meg az idei Táblaképfestészeti Biennálé, ahogyan eddig még soha

Húsz perces csúszással végül elkezdődött a négyre ígért online kiállításmegnyitó. Aztán nem is húzták hosszúra: pár perc alatt véget ért. A kiállítás mostantól teljes egészében bejárható az interneten, mutatjuk, hol.

Hirdetés

A facebookos online kiállításmegnyitót Herczeg Tamás igazgató kezdte, aki elmondta, hogy nem volt még példa ilyen megnyitóra, de ez a fajta megoldás nem kizárt, hogy a világjárvány elmúltával a jövőben is megmaradhat: a REÖK kiállításait is úgy tervezik a jövőben, hogy azokat rendszeresen megmutatják majd az interneten, „virtuális kiállítóterekben” is. 

Nátyi Róbert, a REÖK művészeti vezetője arról beszélt, hogy a világjárványra igyekeztek releváns választ adni, ez lett az online tárlat, ami szerinte egy érdekes és fontos kísérlet. Mint mondta, a világ számos múzeuma, kiállítóhelye reagált a világjárványra online kiállításokkal, így ennek az új kihívásnak a REÖK is igyekezett megfelelni.

Nátyi szerint az, hogy a biennálé 109 alkotással megvalósult, azt bizonyítja, hogy a magyar képvőművészek az elmúlt két évben is folyamatosan alkottak, kortárs műveket hoztak létre. Mint mondta, a biennálé friss alkotásokat mutat be, az előzőhöz képest új művek láthatók, amik szakember szerint megmutatják, hogy a mai magyar kortárs festőművészet sokszínűségét, és hogy a táblaképfestészet képes a megújulásra. Az ugyanakkor a kiállítás nagy kérdése szerinte, hogy az alkotások az interneten keresztül is képesek-e hatni ránk, hiszen nem az eredeti művekkel, hanem azok digitális másolataival találkozhatunk.

„A Reök-palotában megrendezett biennálék mindig az aktuális, kortárs művészet ünnepei. Kívánom, hogy önök számára is ez valóban a látó ember ünnepe legyen!”

– zárta a rövid online kiállításmegnyitót Nátyi Róbert.

Az online tárlat a biennale.reok.hu oldalon érhető el mostantól.

Korábban írtuk:

Idén úgy vehetünk részt a Táblaképfestészeti Biennálé megnyitóján, hogy fel sem kell állnunk a fotelből. Szerencsére a koronavírus-járvány sem hiúsítja meg a kortárs magyar képzőművészet idei szegedi seregszemléjé: a kiállítás a vírusbiztos online térbe költözik ma délután 4 órától.

A járványhelyzet miatt március óta zárva tartanak a Reök-palota kiállítótermei, de ennek ellenére sem marad el idén a már 18. alkalommal jelentkező Táblaképfestészeti Biennálé.

A megnyitót ma délután 4 órától a REÖK Facebook-oldalán lehet követni, ahol Herczeg Tamás, a REÖK és a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, valamint Nátyi Róbert művészettörténész fog beszélni.

Korábban már többször is írtunk róla, hogy az idei tárlatot az interneten lehet majd megnézni. Összesen 109 alkotás lesz látható tizenkét különleges 3D-s kiállítótérben.

Az online tárlathoz kapcsolódó linket megnyitóval egyszerre a REÖK hivatalos Facebook-oldalán, valamint a reok.hu oldalon lehet majd megtalálni. A megnyitó természetesen visszanézhető lesz ezeken a felületeken, valamint mi is közzé tesszük itt, a szeged.hu-n.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: interaktív kiállítás kiállítás online REÖK Táblaképfestészeti Biennálé Herczeg Tamás festészet képzőművészet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés