Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 8. 10:26

Zavargások Amerikában: a minneapolisi önkormányzat feloszlatja a rendőrséget

A városi tanács döntését a polgármester nem támogatja. Közben az USA több nagyvárosának vezetője döntött úgy, csökkenti a rendőrség költségvetését, a pénzt pedig a feketék és más kisebbségek helyzetének javítására fordítják.

Hirdetés

Lisa Bender, a baloldali többségű városi tanács elnöke, a tanács több tagjával együtt egy minneapolisi parkban rendezett nagygyűlésen jelentette be, hogy az önkormányzat feloszlatja a rendőrséget. Azt mondta:

„Eltökéltek vagyunk abban, hogy véget vessünk városunk és a minneapolisi rendőrség mérgező viszonyának, véget vessünk az eddig ismert rendőri politikának és újrateremtsük a közbiztonság rendszerét”.

A bejelentést azt követően tették meg, hogy több minneapolisi intézmény, köztük a Minnesota Egyetem és a minneapolisi állami iskolák szervezete, megszakította a kapcsolatait a rendőrséggel.

Bender bejelentése után Jacob Frey polgármester közleményt adott ki, amiben azt írta, hogy

fáradhatatlanul dolgozik a mély, strukturális reformon és a rendőrség soraiban tapasztalható rendszerszerű rasszizmus megoldásán, de nem támogatja a rendőrség feloszlatását.

A bejelentésről tudósító minneapolisi helyi televízió, a KARE 11 felidézte, hogy Jacob Frey háza előtt szombaton tüntetők jelentek meg, követelve a rendőrség finanszírozásának teljes megszüntetését és a rendőrség feloszlatását is. Amikor Frey megjelent a háza előtt, kifütyülték.

A minneapolisi rendőrség nem kommentálta a városi tanács döntést.

Vasárnap Paul DiGiacomo, a New York-i rendőrség nyomozói részlegének elnöke azt nyilatkozta:

bármely rendőrség finanszírozásának megvonása recept a katasztrófára.

Hasonlóképen nyilatkozott vasárnap Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója is. Mint mondta, New York város utcáit az elmúlt napokban elárasztották a vandálok, a gyújtogatók és a fosztogatók, és a város lakói rémületben éltek.

Vajon ha nincsenek rendőrök, ki fékezné meg ezeket az erőszakos embereket?

– tette fel a kérdést a kormányzó.

Bill de Blasio, New York város demokrata párti polgármestere vasárnap bejelentette: csökkenti a rendőrség költségvetését, és az összeget a városban élő afroamerikaiak szociális helyzetének javítására fordítja. Hasonló döntést hozott pénteken Los Angeles szintén demokrata párti polgármestere, Eric Garcetti is, aki 250 millió dollárral csökkenti a rendőrség költségvetését, és a felszabaduló pénzt szintén a feketék és más kisebbségek helyzetének javítását szolgáló programokra fordítja.

Közben vasárnap Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora a Twitteren közzétett egy képet magáról, amint Washingtonban a Black Lives Matter aktivistáival vonul a tüntetők között. A milliárdos üzletember szájmaszkkal vonult a tüntetőkkel. Előző nap az apjáról tett közé egy fotót, amint az 1960-as években Detroit egyik elővárosában a polgári jogi mozgalom egyik felvonulásán vett részt. George Romney 1963 és 1969 között Michigan állam kormányzója volt.

(Nyitókép: Demonstrálók követelik a rendőrség feloszlatását Minneapolisban, 2020. június 6-án. Fotó: Getty Images)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok Egyesült Államok George Floyd Minneapolis Minnesota rendőrség tüntetés New York polgármester
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés