Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Egy nagy találkozás a nagy találkozások borfesztiválján – A Schieber és a Holdvölgy pincészetek közös, szegedi története
Szegeden 2020. június 7. 16:45

Egy nagy találkozás a nagy találkozások borfesztiválján – A Schieber és a Holdvölgy pincészetek közös, szegedi története

Gondolta volna, hogy létezik olyan bor, amit Tokajban kezdenek és Szekszárdon fejeznek be? És hogy mindez talán soha nem jött volna létre, ha nincs Szeged és az ország legnagyobb és egyik legfontosabb borfesztiválja? Ennek a két pincészetnek a sztorijából ez is kiderül.

Hirdetés

Akármennyit dicsérhetjük mi a Szegedi Borfesztivált itt, a szeged.hu-n, még ha örömmel és egyetértéssel is olvassák az olvasóink, biztosan nem hangzik annyira hitelesen és objektíven, mint amikor turisták, máshonnan származók, vagy maguk az itt kiállító borászok mondják, hogy a szegedi fesztivál ott van az ország legjobbjai között.

Merthogy mondják, elég sokan, és egyre többen azok közül is, akik a miénken kívül évről évre megfordulnak az ország többi boros fesztiválján is, és minden évben konkrét számok jelzik nekik vissza, hogy hol, mennyire éri meg nekik jelen lenni. Az objektivitás, persze, nem minden esetben várható el tőlük sem maradéktalanul, hiszen a Szegedi Borfesztivál és a Szeged Napja Ünnepségsorozat páratlan hangulata gyakran még a sokat látott szakembereket is magával ragadja.

Egészen különleges viszony fűzi például Szegedhez és a szegedi fesztiválhoz a szekszárdi Schieber és a tokaji Holdvölgy pincészeteket. Nem túlzás állítani: az, hogy néhány éve úgy döntöttek, ők sem hagyhatják ki az éves programjukból a szegedi fesztivált, később mindkettőjük jövőjét befolyásolta, és befolyásolja még ma is.

Egymással szemben

Teljesen véletlenül alakult úgy 2015-ben, hogy a két pincészet egymástól függetlenül, történetük során először, megjelent a Szegedi Borfesztiválon. Ugyanígy puszta véletlen volt az is, hogy újoncokként a Klauzál téren, egymással szemben álló két faházban kaptak helyet. Bár ilyenkor nagy a nyüzsgés Szeged egész belvárosában, azért ez a rész a csendesebbek közé tartozik, távol esik a fesztivál sűrűjétől, így a két pincészet munkatársainak a vendégek kiszolgálása mellett volt idejük egymással is megismerkedni. Pláne, mivel debütálásnak éppen kifogták az elmúlt tíz év valószínűleg legesősebb borfesztiválját, így sokszor nem is nagyon kellett kit kiszolgálniuk, inkább egymásnak kezdtek el töltögetni a boraikból.

„Gyorsan kiderült, hogy a koncepciónk nagyon hasonló. Mindketten arra törekszünk, hogy ne tömegtermékeket készítsünk, hanem inkább próbáljuk megragadni az adott dűlők, szőlőfajták, az évjáratok sajátosságait, és ezeket olyan borokba foglalni, amik maradandó élményt nyújtanak a fogyasztóknak”

– mondja Jójárt Gergő, a tokaji Holdvölgy Pincészet birtokigazgatója, aki szerint az első borfesztiválos évükben ők és Schieber Pincészet már az elegáns megjelenésükkel is feltűnőek voltak a Klauzál téren.

„A Holdvölgytől a főborász, Gincsai Tamás és én, a Schiebertől pedig Kern Feri voltunk ott az első alkalommal, 2015-ben. Hármunk között kezdődött ez a baráti kapcsolat, de azóta már Schieber-Horváth Anitával, a pincészet tulajdonosával, valamint a férjével, Markusszal is rendszeresen összejárunk, tehát ebből azóta egy jóval sokrétűbb dolog fejlődött ki, sok kapcsolódási pont lett” – teszi hozzá.

„A megismerkedésünk után már abban az évben voltak közös munkáink. Én azóta állandó vendégnek tekintem a Holdvölgy pincészetet a szekszárdi Márton-napi borvacsoráinkon. Ritkaság, hogy egy szekszárdi borászat nem csak magát mutatja meg egy ilyen rendezvényen, hanem meghív egy vendég pincét egy másik borvidékről. Azóta nagyon sokan megszerették az ő boraikat ezeknek a rendezvényeknek köszönhetően, így Gergőéknek Dél-Magyarországon is lett egy egész szép bázisuk” – meséli Kern Ferenc, a Schieber Pincészet borász sommelier-je, aki szerint az azóta eltelt években családi barátságok is szövődtek közöttünk.

Speciális szegedi

A második szegedi borfesztiválos évükben, 2016-ban már a fősorban kaptak helyet, és azóta minden évben ott, egy közös faházban várják a vendégeket. Megszokták, megszerették a Széchenyi tér Takaréktár utcához közeli végét. És nem csak azért, mert az óriáskivetítő közelében például együtt tudnak szurkolni a szegediekkel, amikor éppen a fesztivál idején lesz bajnok a MOL-Pick Szeged, ahogyan arra az elmúlt években volt példa, hanem mert úgy érzik, forgalmas, de a baráti, szakmai beszélgetésekre is alkalmas, kicsit csendesebb része ez az egyébként mindig hangos fősornak.

Persze nem csak azért döntöttek amellett, hogy évről évre közös faházban jelennek meg Szegeden, mert jó barátok lettek, és így szórakoztatóbb a munka, ennél azért többről van szó.

Gyorsan rájöttek, hogy ha összefognak, olyan komplex kínálattal tudnak szolgálni a szegedi borfesztivál látogatóinak, amikkel más standok nem, vagy csak nagyon nehezen versenyezhetnek.

„Tokajból világszinten egy van, édes borban és száraz fehérborban fantasztikus dolgokat lehet készíteni, de én rozét nem tudok adni a vendégeinknek, illetve vörösborral sem tudok szolgálni. Egy elég zárt borvidéken tevékenykedünk, hat fehér szőlőfajta van, amit tokajinak lehet hívni” – mondja a holdvölgyes Gergő, amihez Ferenc rögtön hozzá teszi, hogy viszont Szekszárd az egyik vezető magyarországi vörösboros borvidék, így a Schieber Pincészet a Holdvölgy kínálatát remekül ki tudja egészíteni a vörösek teljes termékskálája mellett sillerekkel, friss, könnyed vagy tartalmasabb rozékkal, és könnyedebb fehérborokkal is.

Gergő szerint ezzel szemben Tokajban könnyű, reduktív bort készíteni a területek sajátossága miatt nagyobb kihívás, mint bárhol máshol az országban, ezért náluk fehérborból inkább testesebbek készülnek. „Mondhatjuk tehát, hogy mindkét pincénél vannak száraz fehérborok, de nem ütik, inkább ebben is kiegészítik egymást, mert teljesen más ízlésű fogyasztókhoz szólnak”.

„Nap közben, ha meleg van Szegeden, inkább a könnyebb fehérborokat fogyasztják az emberek, de amikor eljön az este, vagy lehűl a levegő, akkor ezzel eljön vörösborok ideje is. Olyan széles kínálatot tudunk nyújtani, ami egyetlen egy másik házban sincs, ebben biztos vagyok. Ez egyedülálló a fesztiválon”

– vélekedik Ferenc.

„Megállnak egy egybenyitott stand előtt a vendégek és a két standban 26-27 féle borból tudnak választani. Mondhatjuk, hogy a teljes sortimentből, ami megtalálható az országban. Ez egy elég komplex és nagyon vendégközpontú dolog szerintem”

– teszi hozzá Gergő.

Kern Ferenc és Jójárt Gergő Szegeden lettek barátok, azóta minden évben a Szegedi Borfesztivál és a Bortér is különleges esemény a Schieber és a Holdvölgy pincészetek naptáraiban.

„Volt olyan Szegeden, hogy egy nagy országos cég vezetője odajött a standhoz, és elmondta, hogy ha meg tudjuk oldani, akkor az összes vendégét oda hozná hozzánk. Több mint száz embert hozott több napon keresztül. Számtalan ízlés, számtalan bor. Hat-nyolc fehér, három féle rozé, tizenöt vörösbor, tíz másik száraz, tokaji aszúval, szamorodnival stb. Ezt senki más nem tudta volna ott a fesztiválon így megcsinálni” – meséli büszkén Kern Ferenc.

„Ennyi tételt bepakolni sem egyszerű, rendkívül leszűkíti a belső teret. És mivel a szegedi standok nem úgy néznek ki, hogy mögöttük lenne egy raktárhelyiség, ezért sok esetben előfordul, hogy még hátulról is kiszolgálunk. Felállítunk egy kis pultot a »művészbejáratnál«, és ott is vannak vendégeink, így próbálunk gyorsítani a sorban álláson” – mondja Jójárt Gergő.

Viszont, mint kiderült, ők sem tudják ezt akárhol megcsinálni. A legtöbb borfesztiválon régiók szerint csoportosítják a pincészeteket, így a közös stand ezeken a helyeken nem jöhet szóba.

„Ez egy speciális szegedi dolog, hogy mi együtt, így meg tudunk jelenni. Ezt a bormennyiséget és sokféleséget egyszerre csak Szegeden tudjuk prezentálni. Ehhez el kell ehhez jönni Szegedre. Most lett volna egy áttörés, hogy Pécsen ugyanezt megvalósítsuk, de az a fesztivál is elmaradt a járvány miatt”

– meséli a Schieber Pincészet sommelier-je.

Persze arra hamar rájöttek, hogy az összefogásból adódó versenyelőnyüket nem csak fesztiválokon tudják kamatoztatni. Így azokon kívül is egymást segítik, amiben csak tudják. Ha kapnak egy megkeresést itthonról vagy külföldről, az ajánlataikat gyakran közösen teszik meg, hiszen így jóval nagyobb sokrétűbb ajánlatot tudnak adni.

„Sokszor dolgoztunk már együtt bankoknak, civilszervezeteknek, komoly, nagy cégeknek. Mindketten ott voltunk a rendezvényen, vagy eladtunk egymás borait. Szerintem ez a jó út Magyarországon. Nem mondom, hogy ebben teljesen egyedülállók vagyunk, de azért ez ritkaság” – mondja Ferenc.

Szerintük a szegedi fesztiválon olyan vendég nem nagyon van, aki tőlük úgy megy el, hogy valaki „oda ne lökné a másikhoz”, hogy kóstolja meg az ő borait is. És ez nem csak afféle eladástechnikai trükk, hiszen abban is hasonlóan gondolkodnak a szakmáról és a fesztiválozásról, hogy náluk a standban mindig lennie kell legalább egy szakembernek, aki képes arra, hogy a vendéggel beszélgetve, az ízlését feltérképezve, az ahhoz legmegfelelőbb bort ajánlja. Ha kell, akár a másik pincészet kínálatából.

„Harminc évvel a rendszerváltás után nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne tudjunk valódi válaszokat adni annak, aki odajön és érdeklődik, mert manapság már a laikusok is sokkal többet tudnak a borokról, mint húsz, harminc évvel ezelőtt” – mondja Ferenc.

A beszélgetés során úgy tűnt, szakmai féltékenység sincs közöttük, és nem csak azért, mert teljesen más területről más borokkal indulnak például az egyes versenyeken, hanem mert mindkét pincészet egyaránt sikeres. 2019-ben a Holdvölgy lett az év bortermelője a Magyar Sommelier Szövetség szerint, idén pedig a Schieber Pincészet vehette át ezt az elismerést. És a szegedi borfesztiválnak is többször „feltűnt már” mindkét borászat.

„Tavaly a szegedi borfesztiválon az öt nagyaranyéremből három került a Holdvölgy- és a Schieber-standba. Feriéknek egy vörösbora, nekünk pedig a késői szüretelésű muskotályunk és a Signature édes birtokválogatásunk is nagyarnyérmet kapott. Tavaly a fesztivál legelegánsabb bora címet is megkaptuk, aminek nagyon örültünk, és nagy elismerésnek tartunk. Szerintem mindez jól mutatja, hogy mennyire fanatikusan törekszünk a tökéletességre. És ez, azt hiszem, mindkét pincészetről elmondható”

– mondja a holdvölgyes Gergő.

Szeged a legjobb háromban

Most írhatnánk, hogy ezek után nem is csoda, hogy szeretik Szegedet és a szegedi fesztivált, de persze koránt sem arról van szó, hogy csak az elismerések miatt járnak ide.

„Szerintem a Szegedi Borfesztivál az első háromban van Magyarországon. Nekünk persze a legfontosabb a Szekszárdi Szüreti Napok szeptemberben, és persze a budavári borfesztivál még, amit nem lehet kihagyni a legjobbak közül. A szegedi fesztivál felnőtt méretében és minden másban is a budavári mellé, viszont nekem a szegedi hangulata sokkal emberközelibb. Ez jóval hosszabb, mint a másik kettő, ami sokkal több lehetőséget rejt magában nekünk is és a vendégeknek is. Hangulatában egyébként a szegedi és a szekszárdi nagyon hasonlít egymásra” – vélekedik Kern Ferenc.

Szegeddel kapcsolatosan Jójárt Gergő ennél is tovább megy.

„Szegednek mindig megvolt a maga varázsa. Kiállítói sokszínűségében és vendégsokszínűségében is az év legjelentősebb boros eseménye. Nézhetünk számokat is: egy budavári borfesztiválon, ha jó idő van, megfordul 55-60 ezer ember. Ehhez képest Szegeden a májusi fesztiválon a hídivásárral együtt összesen tíz nap alatt mintegy 300 ezer ember van jelen.

A vendégek közül is találkozunk győriekkel, budapestiekkel, nyíregyháziakkal, pécsiekkel, ez talán egy budavárin még előfordulhat, jóval kisebb számban, de máshol már nem jellemző. Győrben nem nagyon szoktunk szegediekkel összefutni, vagy Debrecenben pécsiekkel poharazni. Mondhatjuk, hogy Szeged a nagy találkozások borfesztiválja. Az országból rengetegen zarándokolnak el ide és érzik jól magukat több napon keresztül, ezért ez a részünkről is kiemelt figyelmet érdemel. A vendégek sokszínűsége miatt Szeged legalább olyan fontos nekünk, mint az ország legkiemeltebb gasztronómiai eseményei.

Itt ugyanúgy találkozunk az éttermi partnereinkkel, budapesti étteremtulajdonosokkal, sommelier-kkel, mint azokkal, akik abszolút nem ismerik a márkánkat. Vagy az egyetemistákkal, akik a Hold and Hollo márkanevű, fiatalos stílusú borainkért, vagy a Schieber Pincészet rozéjáért, könnyebb fehéreiért szoktak sorban állni. Ezek mind olyan dolgok, hogy még ha nem is úgy gondolnánk, hogy minden vendég VIP vendég, az érdeklődés mértéke miatt akkor is nagy figyelmet kellene fordítanunk a Szegedi Borfesztiválra.”

Adódik a kérdés, hogy ha ennyire bejött nekik a közös megjelenés, értékesítés, fesztiválozás, akkor vajon közös bort készítenek-e, és hát nem lenne kerek a történet, ha erre az lenne a válasz, hogy nem. 

„Egy édes bort szerettem volna, mert újra és újra felmerült a borvacsorákon, rendezvényeken, hogy legyen egy olyan borunk, ami a testes, nagy, brutális vörösborokra tud hangolni, és egy édes bor szakmailag tágabb teret nyújt a séfnek és a sommelier-nek is. Olyan bort szerettem volna készíteni, ami nem egy aszú- vagy egy szamorodni-kategória, hanem egy kisebb, közepes cukortartalmú, lendületes, jó savú, jó ivású, nagyon hosszú potenciállal bíró bor. Itt jöttek képbe Gergőék, akik ezt nekem a Holdvölgy Pincészetnél elkészítették, úgyhogy van egy ilyen borunk Szekszárdon, ami tokaji alapanyagból van, ők készítették az alapját, mi pedig befejeztük. Ez a Hajadon nevű borunk, ami kifejezetten a mi barátságunk szüleménye. Nagyon szeretik a vendégek, limitált széria, idén már újra el kellett készíteni, mert mostanra elfogyott” – meséli Kern Ferenc.

Szegeddel kapcsolatosan most a legfontosabb gondolatuk persze ugyanaz, ami nagyon sok más hazai borászatnak is, hogy ott lehessenek szeptemberben a Bortéren, mert mint mondják, már nagyon szeretnék látni a szegedieket, hiányzik nekik a város hangulata. 

„Minden évben hozunk valamilyen újdonságot a Bortérre is, erre mindig figyelünk, remélem, ősszel újra meg tudjuk mutatni magunkat Szegeden”

– mondja Kern Ferenc, hozzátéve, hogy természetesen ott is közös standban, együtt szerepelnek majd.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor borász borászat Borfesztivál Szegedi Borfesztivál