Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 6. 17:24

Jóval a magyar átlagbér előtt a cseh átlagfizetés

Csehországban az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékkal, 34 ezer 77 koronára emelkedett a havi átlagbér. 

Hirdetés

Az alkalmazottak mintegy 1610 koronával (20 ezer 800 forint) kaptak havonta többet, mint egy éve, így jön ki a 34 ezer 77 koronás, azaz mintegy 440 ezer 300 forintos bruttó átlagbér

– közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Beszámítva a fogyasztói árak emelkedését, a reálkereset 1,4 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez mérve. A statisztikusok szerint továbbra is érvényes, hogy a bérből élők kétharmada az átlagbérnél kevesebbet, egyharmada pedig többet keres.

Az előző negyedévhez viszonyított bérnövekedés 1,1 százalékos volt. Az alkalmazottak 80 százalékának havi keresete 15 ezer 761 és 53 ezer 850 korona között mozgott.

A friss statisztikai adatokat kommentáló piaci szakértők szerint az év hátralévő részében a reálbérek növekedése 1,1 és 2,5 százalék között fog alakulni. A bérek alakulására a legnagyobb hatással a fogyasztói árak aránylag gyors növekedése, valamint az új koronavírus-járvány lesz.

A cseh szakértők szerint a koronavírus hatása a munkaerőpiacon az első három hónapban gyakorlatilag nem jelent meg. A kormánynak a gazdasági és kereskedelmi életet korlátozó intézkedései alapvetően március közepén léptek életbe.

Magyarországon 2020 áprilisában 400 ezer 400 forint volt a bruttó átlagkereset, ami mintegy 40 ezer forinttal kevesebb a csehnél. A magyar adatban ráadásul nincsenek benne a közfoglalkoztatottak, és az 5 főnél kisebb vállalkozások;

Szakértők szerint egyébként a magyar átlagbért a dolgozók 70 százaléka nem keresi meg, a többi 30 százalék magas fizetése húzza fel az átlagot. A számítások szerint a nettó mediánbér nem éri el az átlagbér 80 százalékat, így az vélhetően valahol 170 ezer forint körül lehet Magyarországon.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: átlagbér átlagfizetés foglalkoztatottság keresetek
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés