• Kezdőlap
  • Hírek
  • Tudomány
  • Ujhelyi: álkonzultáció helyett hétpontos javaslatcsomag az uniós pénzek felhasználására
Tudomány 2020. június 6. 13:59

Ujhelyi: álkonzultáció helyett hétpontos javaslatcsomag az uniós pénzek felhasználására

Hétpontos javaslatcsomagot dolgozott ki az MSZP az Európai Unió következő hétéves költségvetési forrásainak magyarországi felhasználására – közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szombati videóüzenetében.

A szocialista politikus a közösségi oldalán megosztott videóban azt mondta: Magyarországon két konzultáció indul:

a kormány nemzeti konzultációját „álkonzultációnak”, „magyarázkodó és agymosó kampánynak” nevezte, majd hozzátette: ezzel szemben az Európai Bizottság „valódi társadalmi párbeszédre hívja” a magyarokat az uniós költségvetésről.

Az MSZP az első olyan szervezet Magyarországról, amely

írásban is leteszi javaslatait az uniós költségvetésről és a Magyarországnak járó közel hétezer milliárd forintról.

Ujhelyi István szerint a következő hét évben fókuszba kell kerülni az embereknek, hétköznapi problémáiknak és szociális kérdéseiknek. Ezek között említette a munkahelyteremtést, a megszűnő munkahelyek pótlását, a szociális ellátórendszer minőségének erősítését, az oktatás és az egészségügy fejlesztését, a méltó lakhatás megteremtését és a biztonságos időskor intézményeinek megerősítését.

Jelentős összegeket tartanak továbbá szükségesnek az egészségügyi intézményrendszer fejlesztésére, illetve a jövő generáció problémáinak megoldására: az ifjúsági munkanélküliség felszámolására, átképzésekre, fiatalok vállalkozás-alapításának támogatására, lakhatási és családalapítási lehetőségek fejlesztésére.

Az MSZP támogatja az európai zöld megállapodást, a Magyarországnak járó összegből pedig energiahatékonysági programokra, környezetkímélő közlekedési módok elterjesztésére és épületenergetikai programok indítására költenének.

Követelik továbbá közvetlen önkormányzati források megnyitását, illetve a jogállami kritériumoknak megfelelő pénzköltést. Azaz ha a kormány „képtelen szabályosan felhasználni” az uniós forrásokat, akkor a bizottság vonja meg tőle a pénzköltés lehetőségét, és saját hatáskörben ossza el azt.

Ujhelyi István fontosnak nevezte még a kohéziós források és az agrártámogatások megvédését is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy Európai Unió kohéziós alap MSZP nyugdíj nyugdíjas oktatás támogatás Ujhelyi István