Hirdetés
Túl a városon 2020. június 5. 16:19 Forrás: mti

A szakszervezet szerint veszélybe került az önkormányzati dolgozók helyzete

Veszélybe került az önkormányzati dolgozók helyzete, mert számos kormányzati döntés hátrányos volt az önkormányzatok költségvetési pozíciójára - jelentette ki a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke pénteken budapesti sajtótájékoztatón.
Hirdetés

Boros Péterné elmondta: az MKKSZ szerint az önkormányzatok nehéz helyzetbe kerültek, az ott dolgozóknak gyors támogatásra van szüksége, és ezért már korábban egy javaslatcsomagot küldtek el a Belügyminisztériumnak. A szakszervezet garanciákat szeretne arra, hogy a kormányzat a finanszírozási problémákat megoldja, valamint az adóelvonási szándékát ismeretében visszavonja.

A javaslatcsomagban foglaltak teljesítése nélkülözhetetlen az önkormányzati dolgozók foglalkoztatási biztonságának garantálásához, és a koronavírus-járvány egy esetleges második hullámának kivédéshez - hangsúlyozta.

File Beáta, az MKKSZ Önkormányzati Dolgozók Országos Szakmai Tanácsának elnöke szerint az intézkedési javaslatuk egységesen segítené az önkormányzatok gazdálkodását és működését.

A csomagban szerepel az, hogy

az önkormányzatok kapják vissza az önkormányzatok a gépjárműadónak legalább a felét, ami járna nekik az adott évben - mondta.  Hozzátette, hogy ennek az adónemnek a megvonása körülbelül 70 kis önkormányzat ellehetetlenülését okozza.

Továbbá az MKKSZ szerint szükség lenne egy bértámogatási csomagra is.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, az MKKSZ tagja arról beszélt, hogy  az önkormányzatok „erősen” kivették a részüket a koronavírus-járvány elleni védekezésből. A fővárosi önkormányzat 4,5 milliárd forintot fordított a védekezésre - közölte.

Kiss Ambrus szerint a szolidaritási hozzájárulás megemelésével és a gépjárműadó elvonásával az önkormányzatok „büntetésben részesültek” a kormány részéről.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete önkormányzat