Hirdetés
Szegeden 2020. június 5. 15:01

Újra guanakó csikó született a Vadasparkban

Több mint 10 év telt el és újra guanakó csikó született a Szegedi Vadasparkban. A kis négylábú május utolsó hetében látta meg a napvilágot.
Hirdetés

Az állatkertben mind a négy dél-amerikai teveféle megtekinthető, a két vadon élő faj, a veszélyeztetett vikunya és a testesebb guanakó mellett azok háziasított formáival, az alpakával, illetve a lámával is találkozhatnak azok, akik körbesétálnak a természetes hangulatot árasztó területen. Utoljára 11 éve, 2009-ben örülhettek a Vadaspark munkatársai és a látogatók guanakó csikónak. Tavaly szerencsésen egymásra talált két fiatal egyed, így ismét bővült a kifutó. A tevefélékre jellemzően viszonylag fejletten születő, órákon belül négy lábra álló csikó körülbelül egy éves koráig marad az anyjával.

Napfürdőzés anyával

A guanakó Dél-Amerika déli, sivatagos és hegyvidéki területein él, akár 5000 méterig is képes felmászni. A szélsőséges körülményekhez jól alkalmazkodik, silány táplálékon is képes megélni, akár a kaktuszokat is elfogyasztja, emellett jól bírja a szomjúságot, a hideget és a meleget egyaránt. A szőrméje kiváló minőségű, luxusruházat alapanyaga – egyedül csak a rokonáé, a vikunyáé jobb. A guanakót azonban nem csak ezért irtották, hanem a legelő háziállatok vetélytársának tartották, emellett a húsát is fogyasztották.

A guanakók lakótársai a nanduk, amelyekkel vadon is együtt élnek, hatékonyan segítve egymást az ellenség figyelésében, miután a guanakónak szaglása és hallása kiváló, míg a nandunak a látása.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vadaspark születés guanako