Túl a városon 2020. június 5. 10:05

Ceglédi Zoltán: Vadhúst igen, egészségügyi béremelést nem?

Megvolt a taps, a pizza, még a szarvaspörkölt is.

Hirdetés
Hirdetés

Hír a kormányportálról, kivonatolva:

Tízezer adag vadétel elkészítéséhez elegendő vadhúst ajánlottak fel és juttattak el egészségügyi dolgozóknak vadászatra jogosult erdőgazdaságok, társaságok a koronavírus-járvány idején

– mondta az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályvezetője szerdán Kaposváron, az akció utolsó állomásán. Kovács Ferenc beszámolt arról, hogy tájegységi fővadászok kezdeményezésére, vadgazdálkodók, szakácsok, vadhúsfeldolgozók közreműködésével több mint negyven helyszínen adtak át szarvas- és őzhúst, valamint vadételt kórházaknak, mentőállomásoknak, idősotthonoknak az elmúlt hetekben, hálából az egészségügyi dolgozók áldozatkész munkájáért. A SEFAG Zrt. korábban 100 kilogramm vadhúst adott öt somogyi, állami fenntartású idősek otthonának, amelyekben a húsból mintegy félezer adag étel készült.

Számoljunk!

  • Ha 100 kilóból lesz 500 adag, akkor a „10 ezer adag vadétel elkészítéséhez elegendő vadhús” az kábé kétezer kiló, azaz két tonna hús. Ha ezeket negyven helyszínen osztották szét, akkor egy helyszínre átlagosan 50 kiló hús jutott. Egy januári hír szerint drasztikusan csökkent a vadhús ára az új-zélandi dömping miatt: a gímszarvas felvásárlási ára I. osztály esetén 760 Ft/kg+áfa, gímszarvas II. osztály 650 Ft/kg+áfa, nyaknyúzott gímszarvasnál pedig 400 Ft/kg+áfa.
  • Ha csupa elsőosztályú gímszarvast adományoztak, akkor az helyszínenként összesen nem érte el a 49 ezer forintot, és az összes járványhónap alatt az összes helyszínen az 1,9 millió forintot. Ha egy helyszínen átlagosan tízen vannak, akkor az fejenként nincs ötezer forint. És ezek a januári számok!

A járvány miatt ugyebár lezártuk a határokat, nem jöhettek a külföldi vadászok, és a karantén idejére otthon maradtak a magyar hobbisták, alanyi Lázár Jánosok is. Apropó, vele mi van? Tényleg teniszszövetségi elnök lesz? Micsoda pályaív lenne. Szóval nyilvánvalóan az elcsendesült erdőkben még inkább szaporodó vadállomány ára nem nőtt, hanem a túlkínálat miatt még csökkenhetett is az év elejéhez képest.

Kérdezzék meg vadász ismerőseiktől, hol végezték az elmúlt hónapokban a kényszerűen levadászott, túlszaporodott vadak!

Tegyük világossá: a vadhús sokkal jobb helyen van az egészségügyi dolgozóknál, mint a dögkútban. Helyes, hogy odaadják azoknak, akiket most (is) segíteni indokolt. De az, hogy ezzel a kormány dicsekszik, külön negyvenállomásos turnét szervez rá, azért pofátlanság, mert azt, ami a dolga lenne, még mindig nem tette meg.

EGY NORMÁLIS MÉRETŰ EGÉSZSÉGÜGYI BÉREMELÉS.

Nem husika, nem jutalomfalat, nem taps meg pizza; ezek nem egy kormánypolitika eszközei, ezek alkalmi ügyek. Tök mindegy, mennyibe kerülne egyébként ez a vadhús, simán lehet, hogy drágább, mint számoltam (csomagolva-fagyasztva a szarvascomb ötezerért van az Auchanban).

A lényeg, hogy nem kegyúrként kell dobálni a koncot. Ha valamit, akkor azt kéne megtanulni az elmúlt hónapokból: ideje megbecsülni az egészségügy (és az oktatás) dolgozóit. Alulfizetett, megalázott emberek, akik látni fogják, ha nyílik a határ. Szó szerint a jövőnk függ attól, hogyan bánunk velük.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán Lázár János vadászat vélemény szarvas vad vadhús őz