Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. június 4. 19:50

Fát ültettek Trianon emlékére Petőfitelepen

Képriport
A sűrűn gyülekező felhők sem zavarták meg az emlékezést Petőfitelepen. A Lidicei téren fát is ültettek a száz évvel ezelőtti nemzeti tragédia emlékére. A városrész önkormányzati képviselője beszédében arra figyelmeztetett, nem szabad a múltat feledni, de azt se hagyjuk, hogy az a jövőnk elé álljon.

Hirdetés

Ökumenikus istentisztelettel emlékeztek a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára ma délután a Lidicei téren. Szénási Róbert, a városrész önkormányzati képviselője többek között arról beszélt, hogy bár Trianon mindannyiunknak óriási veszteség, de ekkor jött létre az önálló magyar állam. Petőfitelep és Gyálarét sem lenne ma, ha az elszakított országrészekből nem települtek volna át Szegedre.

– A múltat nem szabad elfelejteni, de azt se hagyjuk, hogy az a jövőnk elé álljon – fejezte be beszédét Szénási Róbert.

– Bánátból, Bácskából, Erdélyből és a Partiumból érkező magyarok telepedtek le itt, Petőfitelepen – mondta el Czirokné Botár Éva nagytiszteletű asszony, majd hozzá tette, nyolcvan éve először vályogból építettek maguknak a házat a honfoglalók, ezután pedig felépítették a közeli református templomot is.

Most az magyarok feladta, hogy ne csak a sebeiket nyalogassák, hanem gondolkodjanak el azon, melyik az az út, amelyik előre viszi a magyarságot, mert egyszer kárpótolva leszünk Trianonért.

Máté János plébános pedig közös imádsággal mondott köszönetet a magyarság megmaradásáért. Ezt követően Publik Antal elszavalta Juhász Gyula Trianon című versét, Farkas Dezső pedig gitáron muzsikált.

Végül a jelenlévők közösen fát ültettek, amelyik a jövőben emlékeztetni fogja majd az itt élőket a trianoni tragédiára.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: faültetés Szénási Róbert Trianon Trianon 100 Petőfitelep
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés