Hirdetés
Szegeden 2020. június 4. 19:04

Momentum: felelősség Trianonra emlékezni

Az Árpád téren, az országzászlónál koszorúzással emlékezett a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára a Momentum szegedi szervezete, ahol Cseh Katalin, a párt európai parlamenti képviselője és Körmendi Zoltán, a Momentum szegedi elnökségének tagja mondott beszédet.
Hirdetés

Kettészakította nemzetet a trianoni békeszerződés, nagyon sokan kerültek a határon túlra, kisebbségi helyzetbe – fogalmazott Cseh Katalin,

hozzátéve: nagymamája a Szegedtől félórára található Bácskatopolyán él.

Gyerekként nem értettem, ha a nagymamám is magyar, akkor neki miért van szerb útlevele, és miért nem tanácsos a lakóhelyén, az utcán magyarul beszélni – idézte fel emlékeit az Európai Parlament képviselője. Azt kívánta, hogy a később született gyerekeknek ne legyenek ilyen dilemmái.

Közös élménynek és közös felelősségnek nevezte az első világháborút lezáró békeszerződésre való emlékezést, mindezt azzal megtoldva, hogy európai képviselőként azért is dolgozik, hogy a kisebbségi jog váljon uniós alapértékké. Valamennyi határon kívül élő magyarnak biztonságot, jogot és lehetőséget kell biztosítani szülőföldjén – zárta beszédét Cseh Katalin.

A jelenben egyéni feladat lehet a történelemre való emlékezés, a jövőben ez közös emlékezéssé is válhat – fogalmazott Körmendi Zoltán.

Nem véletlen, hogy ezen a kerek évfordulón a Momentum is külön ünnepel. Szerinte ennek alapvető oka, hogy a kormány megosztva a nemzetet, árkot ásott, és közben elvárná, hogy együtt ünnepeljenek vele. Mindennek azonban hiányoznak a feltételei – vélekedett a Momentum szegedi elnökségének tagja.

A koszorúzáson jelen volt Nagy Sándor, városfejlesztésért felelős alpolgármester és Mihálik Edvin tanácsnok, mindketten az önkormányzat Momentum-frakciójának tagjai.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: emlékmű koszorúzás megemlékezés Momentum országzászló Trianon Trianon 100