Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 4. 16:35

Elvett 34 milliárdot, most hitelkeretet nyit az önkormányzatoknak a kormány

Kétszázmilliárd forintos, kedvezményes hitelkeretet nyit a kormány az önkormányzatoknak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Elképzelhető, hogy a kormány ránézett a közvélemény-kutatási eredményekre, mert a 34 milliárdos elvonás után most hitellel ugyan, de segítenék az önkormányzatokat. Gulyás Gergely Orbán Viktor személye körüli miniszter csütörtökön a kormányinfón azt mondta: 

ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen, az önkormányzatokra is nagy szükség van. A jövő évi költségvetésben 18 százalékkal több forrás lesz az önkormányzatoknak.

Arról is beszélt, reméli, minél előbb megszüntethető a Horvátországból hazatérők kötelező hatósági karanténja, de Horvátország komoly kockázatot vállalt azzal, hogy megnyitotta határait Olaszország felé. Ausztria, Csehország és Szlovákia sem nyitott meg Horvátország felé.

Eddig 11 ezer 140 cég kapott bértámogatást, amelyet 145 ezer munkavállaló számára igényeltek. A fejenként átlagosan 163 ezer forintos támogatást a kormányhivatalok 104 ezer dolgozó után már megítélték. Közlése szerint a pályakezdők elhelyezkedését segíti az a 80 milliárd forintos munkahelyteremtési bértámogatási program, amely 70 ezer álláskereső munkába állását szolgálja. A hat hónapos bértámogatás mellett a munkáltatóknak további 3 hónapos foglalkoztatást kell vállalniuk, így 9 hónapra biztosított a munkavállalás.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány végleg eltörli vállalkozások adóelőleg-felöltési kötelezettségét, amely érvényes a helyi iparűzési adóra is. Az intézkedés segíti a vállalkozások likviditását. További intézkedés, hogy az egyéni vállalkozók a fejlesztési tartalék összegét az eddigi 50 százalék helyett a nyereség teljes összegéig leírhatják, jövőre az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerben már csak a kockázatos termékek szállítását kell bejelenteni, és az egészségügyi ellátás jogosulatlan igénybe vétele esetében a korábbi 3 helyett 6 hónap lesz arra, hogy a késedelmes fizetést rendezzék.

A turizmusban év végéig érvényesek az adókedvezmények, amelyeket újabb járványhullám esetén ismét szélesebb körben bevezethetnek.

Gulyás kitért arra is, hogy

az egészségügyben a járványügyi helyzet tapasztalatai alapján áttekintik a készletgazdálkodásra, finanszírozásra vonatkozó szabályozást azért, hogy a finanszírozási problémák megszűnjenek, hogy év végére ne állhasson elő kórházi adósság.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy finanszírozás Gulyás Gergely hitel Kormányinfó önkormányzat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés