Hirdetés
Túl a városon 2020. június 4. 15:49

Az utakon is megkapta Csanádot Csongrád megye

A trianoni békeszerződés századik évfordulója alkalmából Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megyére változott.
Hirdetés

A Magyar Közút munkatársai rendben ki is cserélték a megyehatárt jelző táblákat Csongrád-Csanád megyében. 

A névváltoztatást Lázár János még miniszterként kezdeményezte 2017-ben. Makó például Csanád megye székhelye volt, Makó környékén pedig még mindig él a csanádi identitás – ez is az átnevezés mellett szólt.

Ezt nézze meg! Akár Csongrád-Csanád-Békés-Torontálnak is hívhatnánk megyénket

A magyarság büszkén vállalja múltját, őrzi hagyományait, rokonságát az elszakított területeken élőkkel – jelentette ki a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnöke csütörtökön Szegeden. Gémes László (Fidesz-KDNP) a megye névváltása alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott, az első világháborút lezáró, a Nagy Trianon-kastélyban aláírt békediktátum politikailag, gazdaságilag és diplomáciatörténetileg is bizonyítja, nemzeti sorstragédia a következménye annak, ha a politikában a józan ész helyére a bosszúvágy és az indulat kerül.

„Legyünk büszkék arra, hogy ennyi évtized után is kitart a magyar a magyar mellett, s arra, hogy olyan kormányunk van, mely méltósággal, emelt fővel vállalja az országunkon belüli és a határunkon túli magyarok közötti kapcsolatot” – hangsúlyozta a politikus.

Magyarország megyéi évezredes folytonosságot képviselnek a közjogi rendszerben. A rendszerváltás idején több megye neve bővült olyan egykori vármegyék nevével, amelyek területének egy része az adott közigazgatási egységhez került. A megyék elnevezése azonban ma sem tükrözi teljes mértékben történelmi örökségüket – tudatta az elnök.

Csongrád megye mai területe az 1950-es megyerendezéskor alakult ki, de nevében nem szerepelt sem Csanád, sem Torontál vármegye elnevezése. 

A megyei önkormányzat a névváltás alkalmából egy hat centiméter átmérőjű bronzérmét készíttetett, amelynek egy példányát az ünnepségen átadták a megyei kormányhivatal, a megyei rendőr-főkapitányság és a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjének, valamint Farkas Sándornak, a megye díszpolgárának, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csongrád-Csanád megye névváltoztatás Trianon 100