Hirdetés
Szegeden 2020. június 4. 11:29

Az eső is siratta Trianont Tápén

Képriport
A szinte folyamatos esőszitálás ellenére az eredeti tervek szerint zajlott le csütörtökön délelőtt a Trianon megemlékezés a tápéi Országzászlónál. A városrész önkormányzati képviselője beszédében arra emlékeztetett, hogy a 100 évvel ezelőtt történtek okozta sebeket csak a nemzeti összefogás gyógyíthatja.
Hirdetés

A tápéi Országzászlót 1936-ban állították azért, hogy mindig emlékeztessen a Trianoni békeszerződésre. Eredetileg egy turulmadár és egy nemzeti címer volt a tetején, amit később eltávolítottak. Most a zászlót félárbocra eresztették, miközben az eső is jelezte, hogy Magyarország egyik legszomorúbb történelmi eseményének századik évfordulójára gyűltek össze a helyiek.

Az Őserő Nemzeti Dalárda hazafias énekei mellett elhangoztak Tóbiás Klára: Csillagúton, valamint Szatmári István: Országzászló című költeményei. Ezek után Szécsényi Rózsa Tápé egyéni önkormányzati képviselője mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, hogy minden évben fontos megemlékeznünk erről a napról, de most, hogy ilyen fontos évfordulóhoz érkeztünk, pártállástól, világnézettől függetlenül mindenkinek kötelessége elgondolkodnia ezen a szomorú történelmi örökségen.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Szécsényi Rózsa felidézte az első világháború utáni békekötés főbb lépéseit. Emlékeztetett arra, hogy a győztesek törekedtek arra, hogy Magyarország háborús szerepvállalását minél jobban felnagyítsák, hogy ezzel támasszák alá politikai és gazdasági követeléseiket. Azt felidézte, hogy a magyar törvényhozás csak 1921-ben iktatta törvénybe a szerződést, de egy fekete kerettel jelezték a képviselők, hogy ez egy nemzeti tragédia dokumentuma.

Most, száz év elteltével az a legfontosabb számunkra, hogy a határon túl ragadt magyarok megőrizzék identitásukat, akik pedig Magyarország területén élnek, a nemzeti összefogás eszményét komolyan véve igyekezzenek begyógyítani a sebeket. Ezt követően Szécsényi Rózsa a megemlékezés koszorújára felkötötte az úgynevezett zarándokszalagot, majd a megemlékezőkkel közösen elhelyezték azt az Országzászló talapzatánál.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: évforduló megemlékezés Szécsényi Rózsa Tápé Trianon Trianon 100 trianoni békediktátum