Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ez a maradék kis ország megmutatta a világnak, hogy milyen nagyok tudunk lenni – Trianonról kérdeztük az utca emberét Szegeden 
Szegeden 2020. június 4. 14:05

Ez a maradék kis ország megmutatta a világnak, hogy milyen nagyok tudunk lenni – Trianonról kérdeztük az utca emberét Szegeden 

Megkérdeztük a szegedieket arról, milyen gondolataik, érzéseik vannak a száz évvel ezelőtt meghozott, az egész nemzetet tragikusan érintő döntéssel kapcsolatosan.
Hirdetés

Június 4-e a trianoni döntés századik évfordulója. Mit gondol, egy évszázad elteltével mennyire van jelen az életünkben ez a nemzeti tragédia, egyáltalán tragédiaként éli-e meg? Mit tud, mit gondol Trianonról?

– nagyjából ezeket a kérdéseket tettük fel járókelőknek kedden délután, két nappal a századik évforduló előtt Szeged belvárosában.

Fiatalokat, középkorúakat, idősebbeket egyaránt kérdeztünk, és véleménye, érzése mindenkinek volt Trianonnal kapcsolatosan.

Az idősebbek úgy érezték, hogy az idősebbeknek ez a téma fontosabb, ugyanakkor a fiatalok is meglepően tájékozottak voltak, volt véleményük Trianonról, amit szinte mindenki egyöntetűen nagy nemzeti tragédiának nevezett. Ugyanakkor akikkel beszéltünk, szinte kivétel nélkül azt is mondták, hogy muszáj ezzel együtt élnünk, elfogadnunk, és bizonyos mértékig elengednünk az emiatt érzett fájdalmat, ami inkább a fiatalok szerint száz év távlatából már azért viszonylag könnyen lehetséges. Az elvesztett területeket majdnem mindenki szívesen visszakapná, de szinte senki sem tartja reálisnak, hogy ez valaha is megtörténjen, így azt sem, hogy ezért küzdeni kellene. A határon túliakkal való kapcsolattartást, a nemzet egyben tartását ugyanakkor mindenki fontosnak érzi, és többen kiemelték, hogy köszönhetően az Európai Uniónak és annak, hogy a határok már nyitottak, ez ma már jóval könnyebben megvalósítható, mint régen, a száz évvel ezelőtti döntés utáni évtizedekben volt.

Számtalan emberrel beszélgettünk az utcákat járva, sokan mondták, hogy szívesen megosztják velünk a gondolataikat, de szerepelni nem szeretnének. A videóba a legjobb megszólalókat válogattuk be azok közül, akik arcukat is adták gondolataikhoz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: interjú történelem Trianon Trianon 100 trianoni békediktátum videó