Hirdetés
Túl a városon 2020. június 4. 10:13

Holnap kezdődik a teljes körű mezőgazdasági összeírás: 750 ezer termelőt érint az agrárcenzus

A Központi Statisztikai Hivatal tízévente végzi el a hazai mezőgazdasági termelők teljes körű felmérését. Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az összeírás teljesen papírmentes.
Hirdetés

A hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérő, teljes körű, országos összeírását a koronavírus-járvány miatt, két részletben hajtja végre a KSH.

Június 5-én, pénteken az online kitöltési szakasszal kezdődik a mezőgazdasági összeírás, az Agrárcenzus 2020.

A második szakasz a tervek szerint ősszel indul, ekkor már személyesen keresik fel az adatszolgáltatókat az összeírók, de ők is elektronikus eszközökkel végzik majd a munkájukat, így az adatgyűjtés teljesen papírmentes lesz.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve, név nélkül publikálja.

Az adatokból nyert mezőgazdasági „térkép” a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolja, ezért a pontos válaszadás a mezőgazdaságban dolgozók kiemelt érdeke.
Agrárcenzust tízévente hajtanak végre a világ minden táján, az Európai Unió tagállamaiban erre 2019 ősze és 2021 tavasza között kerül sor.

A KSH az idei összeírás során adatszolgáltatásra kér fel minden olyan egyéni gazdaságot, amelyek a korábbi adatfelvételek, illetve adminisztratív adatforrások alapján értékesítési céllal végezhetnek termelést, továbbá valamennyi mezőgazdasági tevékenységet végző gazdasági szervezetet. A népszámlálások után a második legtöbb embert érintő felmérés összesen mintegy 750 ezer címet érint hazánkban.

A felmérésben a KSH adatokat kér többek között a növénytermesztési jellemzőkről, állatállományról, a mezőgazdaságban dolgozókról, illetve az adatszolgáltatók egy részétől az épületekről, trágyázási módszerekről, továbbá a hazai információigényeket figyelembe véve az agrárdigitalizációról is.

Így az összegyűjtött adatok széleskörű elemzési lehetőséget biztosítanak majd.

– A következő évek hazai és EU-s támogatási és egyéb agrárszakmai döntéseihez szükségesek a pontos információk, így minden gazdálkodónak érdeke fűződik a kitöltéshez. Az adatok összesített formában nyilvánosak is elérhetők lesznek, amelyek a gazdákat is segíthetik a döntésekben – mondta el a felmérés megkezdése előtt Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

Az összeírás két hullámban valósul meg: június 5–30-a között az összes érintett online felületen töltheti ki a kérdőívet, kényelmesen és gyorsan. Azokat az egyéni gazdálkodókat, akik nem élnek az online kitöltés könnyebbségével, összeírók fogják felkeresni, a tervek szerint idén ősszel.

A kitöltésben a falugazdászok mellett a KSH munkatársai is segítséget nyújtanak az ingyenesen hívható zöld számon, e-mailen és a KSH honlapján is.

Az elektronikus adatgyűjtés és a pontos adatszolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy az Agrárcenzus előzetes adatait már 2021 tavaszán megjelentesse a KSH. A részletes, településszintű adatok viszont csak a jövő év végén válnak majd hozzáférhetővé.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: agrárium felmérés KSH statisztika Agrárcenzus 2020