Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 3. 17:44

George Floyd halála csak olaj volt a tűzre – mondja a New Yorkban dolgozó magyar mentős

Zsófi elmondta a szeged.hu-nak, bár a tiltakozók nagy többsége békés tüntető, már nem mennek a mentősök a demonstrációk helyszínére.

Hirdetés

– Közel tíz éve élek New Yorkban, és hét hónapja mentőzök egy privát mentős cégnél. Amerikában eddig is nagy gondok voltak a rasszizmus miatt, rengeteg tüntetés volt, de egyik sem volt olyan jelentős, mint a mostaniak – mondja Zsófi.

– A koronavírus-járvány miatt hetekig voltak otthon az emberek, mindenki frusztrált, és sajnos az állam nem sokat segített a helyzeten.

A tüntetések miatt 21 ezerrel megugrott a vírusfertőzöttek száma New Yorkban

Donald Trump április végén elképesztő ötlettel állt elő a koronavírus kezelésére, azt javasolta, fecskendezzenek fertőtlenítőt magukba az emberek. Zsófi elmondása szerint az amerikai elnök bejelentése után harmincan hívták őket azzal, hogy fertőtlenítőszert ittak és nem érzik jól magukat. Több százan hívták a mentősöket azért, hogy megkérdezzék, tényleg biztonságos-e, amit az elnök javasolt. – Két hónapon át a heti hét napból hatot dolgoztam megállás nélkül. Azt tudom, hogy most a tüntetések miatt 21 ezerrel megugrott az aktív koronavírusos esetek száma New Yorkban – mondta Zsófi.

George Floyd halála csak olaj volt a tűzre, akinek a sajnálatos haláláig több afroamerikai is életét vesztette. Louisville-ben a 26 éves, mentősként dolgozó Breonna Taylort lőtték le a rendőrök, aki békésen aludt az ágyában. Rossz címet kaptak a rendőrök, és úgy törtek rá az ajtót a 26 éves nőre. A 25 éves Ahmaud Arberyt, aki egy kisváros csapatában focizott, futás közben lőtte agyon két fehér férfi. Floyd halálával betelt a pohár. A 46 éves férfi esete annyira „élőben” történt, hogy szinte mindenki végig követte, ahogy a szerencsétlen ember az életéért könyörög. Ez nem érdekelte a rendőröket. Úgy fulladt meg, hogy az egyik rendőr a nyakán térdelt 8 perc 46 másodpercig.

Zsófi: Mindenki frusztrált, és sajnos az állam nem sokat segített a helyzeten

Minneapolisban kezdődtek a tüntetések, amelyek aztán városról városra terjedtek. A protestánsok 90 százaléka békés tüntető, csak a hangjukat akarják hallatni és igazságot szolgáltatni. Tíz százalék balhézik, és mindent tönkre tesz, ami a keze ügyébe kerül – fosztogatnak, üzleteket, rendőrautókat gyújtanak fel. Most már New Yorkban is ott tartunk, hogy a Fifth Avenue-n is fosztogatnak. Betörtek az Apple-ba, a Rolextől több millió dollár értékű ékszert vittek el.

Jó lenne most Szegeden lakni

A szegedi Pomázi Katalin Brooklynban lakik a családjával, most éppen önként vállalt karanténban van otthon. Azt írta, látott már olyan Manhattanben készült videót a neten, ahol éppen egy boltot fosztanak ki. – Ezen teljesen megdöbbentem. Bűnhődjön meg a rendőr azért, amit tett, de ami most van, az brutális. Tizennyolc év után talán először mondom ki: de jó lenne most az én csodás, békés szülővárosomba, Szegeden lakni – írta Pomázi Katalin.

Mi folyamatosan kapjuk a protokollváltozásokat. Oda például nem megyünk, és nem is nagyon küldenek minket, ahol tüntetések vannak. Kedden például két kollégámat támadták meg Bronxban, ahol éppen egy beteget igyekeztek ellátni. Szerencsére jól vannak, nincs komolyabb sérülésük. Néhány helyen már nagyon kell vigyázni New Yorkban, mert nem azt nézik, hogy mentős vagy-e, hanem csak azt látják, hogy egyenruhában vagy. Nagyon sok afroamerikaival dolgozok együtt, nagyon sokan a barátaim és teljes mellszélességgel mellettük állok, mert hiszek az egyenlőségben.

Sz. C. Sz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: George Floyd New York fajgyűlölet halál rasszizmus rendőrség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés