Hirdetés
Művház 2020. június 3. 17:15

Barnák László: A milliós adomány a közönség töretlen bizalmának jele

Képriport
Több mint 1 millió 300 ezer forint gyűlt abból a jótékonysági akcióból, amely a Szeged Első Lions Club, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club, valamint magánemberek támogatásának köszönhetően a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő Szegedi Nemzeti Színházat segíti. Az összeget szerdán délután adták át az intézmény főigazgatójának.

Hirdetés

Az ünnepélyes átadón Elekes Zoltán a Dömötör-díj szervezője röviden felidézte az jótékonysági akció szervezésének különböző lépéseit. Az ötlet Szabó Zoltán vállalkozótól, egykori vízilabdázótól származik. Ő vetette fel ugyanis, hogy készítsenek egy online közvetíthető műsort a Szegedi Nemzeti Színház elmúlt évadának egyik legnagyobb sikerprodukciója, a Valahol Európában című musical köré, amelynek huszonöt éve tartották az ősbemutatóját Budapesten. Szabó elmondta, hogy különleges, személyes kapcsolat fűzi a produkcióhoz, ugyanis Anna lánya szerepel a darabban.

– Az ötlet persze annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle – mondta Szabó Zoltán, aki megköszönte mindenki segítségét, akik felkarolták a kezdeményezést. Köztük volt az egykor szintén vízilabdázó Mód Péter is, aki szerint a csapatmunka meghozta a sikert. A Szeged Televízió biztosította a feltételeket ahhoz, hogy egy igazán színvonalas, változatos műsor készüljön, amelyben egykori és jelenlegi közreműködők felidézték a darab történetét, meséltek a kulisszatitkokról, ugyanakkor született egy „karantén dal” is, amelyet azóta is több ezren megnéztek a YouTube-on.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat! (fotók: Iványi Aurél)

Akik támogatták a Szegedi Nemzeti Színházat, azok május 9-én este megnézhették a műsort ugyanezen a videómegosztó oldalon az adományért kapott kódnak köszönhetően. Az emlékműsorban a támogatók beszélgetést láthattak a Valahol Európában szerzőivel, többek között egyik írójával, Böhm Györggyel, Horváth Péter társszerző-rendezővel, Dés László zeneszerzővel, Malek Miklós hangszerelővel és az ősbemutató főbb szereplői közül Szinetár Dórával és Haumann Péterrel.

A szervezők elképzelése szerint legalább egymillió forinttal szerették volna támogatni a járvány miatt az évadot befejezni nem tudó, ezért komoly jegybevételektől eleső színházat, de végül alaposan sikerült ezt túlteljesíteni, ugyanis összesen 1 millió 317 ezer forint gyűlt össze. Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója miután köszönetet mondott a segítségért, elmondta, hogy a fenntartó önkormányzat minden támogatást megad számukra a nehéz helyzetben, de ez az összeg is nagyon jól jön akkor, amikor új produkciókat készítenek elő.

Ilyen lesz az 1984, amely egészen különleges előadásnak ígérkezik, és a mostani adomány egy részét ennek előkészítésére fordítják majd. A színházi vezető elmondta, hogy május második felében elkezdtek próbálni, és bár a korlátozások feloldásának időpontja kétséges, szeretnék, ha a darabokat minél jobban elő tudnák készíteni az újrainduláshoz. Barnák azt is hangsúlyozta, hogy a színház a bizalomra épül, és ezt a bizalmat most, a nehéz időben megkapták a támogatókon keresztül a közönségtől.

Palotás Sándor, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged soros elnöke, és Mihályi Géza, a Szeged Első Lions Club soros elnöke pedig azt hangsúlyozták, hogy a jótékonysági akció szervezésével szerettek volna valamit visszaadni abból, amit eddig a Szegedi Nemzeti Színház művészeitől kaptak a színvonalas előadások alatt. Örülnek, hogy egy olyan produkción keresztül tudták támogatni a színházat, mely témájában is a remény, az újrakezdés fontosságát hangsúlyozza. Elekes Zoltán végül elmondta, hogy a májusban elmaradt Dömötör-díj Színházi Díjátadó Gálát októberben rendezik meg, ha a körülmények ezt lehetővé teszik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László Dömötör-díj Elekes Zoltán járvány koronavírus pandémia Szeged Első Lions Club Szegedi Nemzeti Színház Szent-Györgyi Albert Rotary Club világjárvány Mihályi Géza Palotás Sándor