Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Felmérés: a Szabadtéri nézői bíznak abban, hogy a járvány levonulása után gyorsan talpra áll a kulturális élet Szegeden
Művház 2020. június 3. 14:30

Felmérés: a Szabadtéri nézői bíznak abban, hogy a járvány levonulása után gyorsan talpra áll a kulturális élet Szegeden

Online kitölthető kérdőívet indított a Szegedi Szabadtéri Játékok április elején. A nézőiket arról kérdezték, hogyan látják, milyen hatást gyakorol a kulturális életre a koronavírus-járvány, amely a színházak működését is drasztikusan átrendezte. Több mint háromezren válaszoltak a felhívásra.

Hirdetés

Az online kérdőív készítői elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolja az emberek kulturális attitűdjét a járvány, és milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy a nézők igényeire minél pontosabban tudjanak reagálni.

(archív illusztrációk: Iványi Aurél)

A vizsgálat első szakasza április 9. és 18. között zajlott a Szabadtéri Játékok hivatalos honlapjára és Facebook-oldalára kitett kérdőív önkéntes kitöltésével, illetve a közönségszolgálat telefonos regiszteréből véletlenszerűen kisorsolt és felhívott, a kérdőívre választ adó nézők közreműködésével.

A felmérés tíz napja alatt összesen 3170 válaszadó segítette a szervezők munkáját, ebből telefonon 118-an, online pedig 3052-en válaszoltak.

A kérdőív a nézők kulturális fogyasztására, motivációira, anyagi helyzetére vonatkozó kérdéseket is tartalmazott, de egyelőre csak a nézők járvánnyal kapcsolatos attitűdjeiket, továbbá az újszegedi játszóhely ismeretére, illetve az ottani műfaji preferenciáikra vonatkozó válaszaikat hozták nyilvánosságra.

A válaszadók 79 százaléka nő, 21 százaléka férfi. Csaknem kétharmaduk – több mint 64 százalékuk – diplomás, átlagos életkoruk 48,7 év.

Lakóhely-, nem-, iskolai végzettség-, és életkor szerinti összetételük lényegében megegyezik a Szabadtéri szezonális nézőkutatásaikon kapott eredményekkel: a vendégek többen vannak a szegedieknél, a nők jóval nagyobb arányban vannak jelen a férfiaknál, a közönség csaknem kétharmada diplomás, és a középkorúak alkotják a legnagyobb nézői csoportot.

Kellemes meglepetés, hogy a fesztivál nézői optimisták: a szabadtéri iránt érdeklődők 77 százaléka már közvetlenül a járványt követően elmenne valamelyik előadásra.

A nézők túlnyomó többsége, 93,9 százaléka bízik abban, hogy a kulturális élet a járvány után – kisebb részük szerint hosszabb, nagyobb részük szerint rövidebb idő alatt – talpra áll.

Több mint felük – 56,3 százalékuk – a járvány után mind a szabadtéri, mind a kőszínházi előadásokat biztonságosnak tekinti, de további szűk harmaduk, 29,2 százalékuk inkább csak a szabadtéri előadásokat. Ez azt jelenti, hogy a válaszadók több, mint négyötöde – 85 és fél százaléka – nyugodtan eljönne a szabadtéri játékok előadásaira.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felmérés járvány kérdőív koronavírus pandémia Szegedi Szabadtéri Játékok színház világjárvány
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés