Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 3. 12:23

Egy szegedi nő a családjával együtt tüntet New Yorkban a feketék jogaiért

Tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak tartja, ahogyan a feketékkel bánnak, ezért a szegedi születésű, több mint tíz éve New Yorkban élő Sebestyén Ildikó is utcára megy.

Hirdetés

– Anyaként, érző emberként képtelenség felfogni, ami történt. Vannak amerikai és nem amerikai, fekete és fehér bőrű ismerőseim, akik részt vettek az elmúlt napok tüntetésein New Yorkban. Teljes szívemmel a békés tüntetők mellett állok, akik felvonultak, skandáltak, próbálták felhívni a figyelmet a tarthatatlan helyzetre

– mondta a szeged.hu-nak Sebestyén Ildikó, aki több mint tíz éve él a családjával New Yorkban. Előtte, 2005 és 2009 között Koppenhágában és Barcelonában laktak. Ildikó szüléskísérő dúlaként és szülésfelkészítő tanárként, tanácsadóként dolgozik Amerikában.

A szegedi nő szerint tűrhetetlen és elfogadhatatlan, ahogyan mind a mai napig a fekete bőrű amerikaiakkal bánnak.

Sebestyén Ildikó

– A lányaimmal már egészen kiskoruk óta nyíltan beszélgetünk arról, hogy a fekete bőrű embereknek mennyivel nehezebb a sorsuk és milyen hátrányos helyzetben vannak az élet összes területén hozzánk, fehér bőrű emberekhez képest.

Erről beszélni kell, és minél korábban tesszük ezt, annál jobb

– hangsúlyozta Ildikó.

– Ma is láttam békés tüntetőket munkába jövet. Szerintem ez most jó darabig el fog tartani. New Yorkban június 8-ig kijárási tilalom van érvényben este 8 és reggel 5 óra között. Tervezzük, hogy a hét végén mi is elmegyünk a családdal egy békés tüntetésre – mondta Sebestyén Ildikó.

8 perc 46 másodperc

Egy hete tartanak a tüntetések az Egyesült Államokban a rendőri intézkedés során megölt George Floyd halála miatt. A fekete férfi nyakán 8 perc 46 másodpercig térdelő rendőrt, Derek Chauvint őrizetbe vették, és emberöléssel gyanúsítják.

Sz. C. Sz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok Egyesült Államok George Floyd New York tüntetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés